آیا واژینیسموس (درد و ترس از نزدیکی) درمان پذیر است؟!
واژینیسموس یا ترس از نزدیکی زمانی اتفاق میافتد که واژن در هنگام رابطه جنسی به طور ناگهانی تنگ میشود. این شرایط برای بانوان میتواند دردناک و ناراحت کننده باشد و اجازه ندهد بانوان از رابطه جنسی خود لذت ببرند. اما نگران نباشید میتوانید آن را درمان کنید.
واژینیسموس یا ترس از نزدیکی عبارت است از انقباضات عضلات خارجی مهبل که مانع از دخول آلت تناسلی مرد و انجام مقاربت می شود. این اختلال عموما زن هایی را مبتلا می کند که در گروه های بالای اجتماعی قرار دارند. علل متعددی برا ی آن مطرح شده است، از جمله آزارهای جنسی دوران کودکی و . . . زن های مبتلا به این اختلال آلت تناسلی مردانه را یک اسلحه تصور می کنند که میتواند به آنها آسیب زند.
تربیت متعصابه مذهبی که اعمال جنسی را گناه آلود می دانند در ایجاد این اختلال نقش دارد.
محتوا
از علل احتمالی دیگر
• سابقه بیماری، جراحی و مداخلات پزشکی
• ترس از بارداری
• ناآشنایی با روشهای فعالیت جنسی
• . . .
همانطور که مشاهده می کنید موارد زیادی را به عنوان علل احتمالی آن مطرح کرده اند و برای یافتن علت دقیق نیاز به ارزیابی و مصاحبه با بیمار می باشد. اما خبر خوب برای این دسته از بیماران درمان پذیر بودن این اختلال است.
از جمله روش های درمانی واژینیسموس (ترس از نزدیکی) رفتار درمانی ، روان درمانی و روش های درمانی پزشکی می باشد. درمان واژینیسموس یا ترس از نزدیکی بسته به عوامل مختلف میتواند تا بیش از یک سال طول بکشد لذا مراجعان میبایست صبور باشند و زود ناامید نشوند!
واژینیسموس یا ترس از نزدیکی چیست؟
واژینیسموس یک واکنش اتوماتیک بدن به ترس از رابطه جنسی است. فردی که واژینیسموس دارد، هر زمان که بخواهد رابطه جنسی برقرار کند، واژن به طور اتوماتیک تنگ میشود و رابطه را برای فرد دردناک میکند. و البته فرد هیچ کنترلی بر روی این رفتار نا خودآگاه ندارد.
حتی اگر فرد قبلا از رابطه جنسی دردناک لذت برده است، ممکن است دچار واژینیسموس شود.
واژینیسموس عارضهای است که زنان زیادی را تحت تأثیر قرار میدهد و باعث میشود و باعث رابطه جنسی دردناک و ناراحت کننده میشود. هر گونه تلاش برای دخول و یا لمس واژن منجر به اسپاسم غیر ارادی عضله واژن می شود که به طور آگاهانه توسط زن کنترل نمی شود. این می تواند نشانه ابراز تمایل یک زن برای دخول باشد، زمانی که واژن تنگ شود دخول انجام نخواهد شد. گاهی اوقات دخول ممکن است اتفاق بیافتد، ولی بسیار دردناک خواهد بود.
برخی از زنان مبتلا به واژینیسموس تا اخر عمرشان با این مشکل زندگی کرده اند و هرگز رابطه جنسی دخول نداشته اند و یا دخول بسیار دردناکی را تجربه کردهاند. آنها حتی ممکن است آزمایش پاپ اسمیر را دشوار بدانند یا نتوانند با انجام آن ها همکاری کنند. برای بسیاری از زنان این موضوع زمانی که برای آزمایش پاپ اسمیر مراجعه می کنند کشف می شود. ترس از نزدیکی می تواند یک مشکل جنسی بسیار ناراحت کننده هم برای زنان و هم برای شریک زندگی آنها باشد.
استرس و اضطراب ناشی از آن می تواند منجر به ترس از رابطه جنسی شود. به دلیل انتظار درد، و یا تصور اینکه تلاش ناموفق دیگری برای دخول وجود خواهد داشت که می تواند منجر به احساس گناه، شرم و احساس ناامید کردن شریک زندگی شود. نزدیک شدن به هر تلاش برای نزدیکی با تمام این احساسات دشوار ناگزیر می تواند باعث تنش شود.
در قرار ملاقات با دکتر چه اتفاقی می افتد؟
پزشک از شما در مورد علائم شما سوال خواهد کرد و ممکن است از شما بخواهد اجازه دهید واژن شما را معاینه کند. |
معاینه معمولاً بسیار سریع است. پزشک شما برای رد سایر شرایط، مانند عفونت، نگاهی سریع خواهد داشت. |
بعید است که نیاز به معاینه داخلی واژن شما داشته باشند. |
اگر پزشک شما فکر می کند که مبتلا به واژینیسموس هستید، ممکن است به یک متخصص مانند یک درمانگر جنسی شما را ارجاع دهد. |
درمان واژینیسموس یا ترس از نزدیکی
درمان معمولاً یکی از موارد زیر است:
- مدیریت احساسات خود در مورد ترس از نزدیکی
- تمریناتی برای عادت کردن تدریجی شما به دخول
زمانی که در مورد چیزی احساس تنش یا عصبی شدن می کنیم، احساس سفتی در تمام عضلات ما اتفاق میافتد. وقتی در نظر می گیریم که واژن در واقع یک عضله بسیار قوی است، شاید تعجب آور نباشد که متوجه شویم علاوه بر اسپاسم غیرارادی که با واژینیسموس رخ می دهد، تنش و اضطراب عمومی می تواند به طور قابل توجهی به این عارضه کمک کند و در صورت امکان دخول، می تواند اغلب دردناک باشد هر تجربه دشوار یا منفی رابطه جنسی، ترس و دلهره فرد را تقویت می کند و در نتیجه چرخه ای از ترس، درد و ناامیدی ایجاد می کند.
هدف درمان روانشناسی واژینیسموس درک علل این بیماری و شکستن این چرخه است. اگر زن در یک رابطه باشد، یکی از جنبه های مهم مشاوره توجه به تأثیر این شرایط بر رابطه برای هر دو طرف است. اگر زن در یک رابطه نباشد، درمان همچنان در کمک به فرد برای غلبه بر این مشکل بسیار مؤثر است.
این ممکن است شامل آموزش زن و شریک زندگی او و ارائه اطلاعات در مورد بدن و وضعیت آنها باشد. درمانگر میتواند به فرد یا زوج کمک کند تا هرگونه احساس تنش، ترس و اضطراب و چگونگی ارتباط آنها با الگوهای فکری که بر رفتارهای هر دو طرف تأثیر میگذارد را کشف کنند (شناخت درمانی).
برای اسپاسمهای عضلانی، یک نوع درمان شامل گشاد کردن ملایم و تدریجی مدخل مهبل با گشادکنندههای لاستیکی یا شیشهای (دیلاتور) است. اصلاح باورهای ناکارآمد و نادرست فرد در مورد رابطه جنسی، بارداری، نگاه منفی به ظاهرش و . . . یکی دیگر از روش های درمان است و گاهی نیز از داروهای آرام بخش برای مدت کوتاهی استفاده میشود.