افسردگی شیدایی
افسردگی شیدایی که با عنوان اختلال دو قطبی نیز شناخته می شود، شرایط ذهنی و سلامتی است که با تغییرات شدید خلق و خو از جمله شیدایی و یا افسردگی همراه می باشد.
زمانی که فردی دچار افسردگی می شود، احساس ناامیدی دارد و علاقه به انجام بسیاری از کارها و فعالیت ها را از دست می دهد. زمانی که فرد دچار شیدایی می شود، علائمی از سرخوشی و انرژی بالا خواهد داشت. این قبیل تغییرات در خلق و خو می توانند بر روی کیفیت خواب، انرژی، فعالیت، رفتارها و هم چنین توانایی فکر کردن تاثیر بگذارند.
تغییرات خلقی می توانند به ندرت و یا چند مرتبه در سال اتفاق بیفتند. این در حالی است که بسیاری در این بازه زمانی با علائم احساسی نیز روبرو می شوند. گرچه، اختلال افسردگی شیدایی، شرایط طولانی مدت و همیشگی است، اما امکان کنترل علائم وجود دارد. در بیشتر موارد، این اختلال با مصرف دارو و یا مشاوره با روانپزشک یا متخصص اعصاب و روان درمان می شود.
محتوا
علائم و نشانه های افسردگی شیدایی
علائم و نشانه ها به این صورت هستند که می توانند تغییرات غیر قابل پیش بینی را در رفتار و خلق و خو ایجاد کنند و منجر به بروز مشکلاتی در زندگی شوند.
– اختلال دو قطبی نوع یک. فرد حداقل یک شیدایی را بعد از شیدایی خفیف و یا افسردگی شیدایی تجربه می کند. در برخی موارد، فرد ارتباط خود با واقعیت رااز دست خواهد داد.
– اختلال دو قطبی نوع دو. فرد حداقل یک حمله افسردگی اساسی و یا حداقل یک حمله نیمه شیدایی را خواهد داشت، اما هیچ گونه حمله شیدایی تجربه نخواهد شد.
– اختلال سیکلوتیمیا. چندین دوره از علائم شیدایی خفیف و یا علائم افسردگی، به مدت حداقل دو سال و یا یک سال در کودکان و نوجوانان مشاهده می شود.
– دیگر انواع. به عنوان مثال، حالت دو قطبی و یا اختلالات مرتبط ایجاد شده در پی مصرف دارو و یا الکل و یا شرایط پزشکی مانند مالتیپل اسکلروزیس و یا سکته.
گرچه اختلال دو قطبی می تواند در هر رده سنی اتفاق بیفتد، اما عمدتا در نوجوانان و یا اوایل بیست سالگی تشخیص داده می شود. علائم نیز در هر فردی متغیر خواهد بود.
شیدایی و نیمه شیدایی
شیدایی و نیمه شیدایی، دو شرایط متفاوت اما با علائم مشابه هستند. شیدایی به مراتب شدیدتر از نیمه شیدایی است و مشکلات بیشتری را برای فرد ایجاد می کند. شیدایی می تواند باعث قطع ارتباط فرد با واقعیت و محیط اطراف شود و ممکن است نیاز به بستری شدن باشد.
علائم این دو شرایط عبارتند از:
– خوشحالی غیر طبیعی
– افزایش سطح انرژی و میزان فعالیت
– اعتماد به نفس بیش از حد
– کاهش نیاز به خوابیدن
– پرحرفی غیر عادی
– حواس پرتی
– پایین آمدن قدرت تصمیم گیری
افسردگی اساسی
اختلال افسردگی اساسی، با علائم شدیدی همراه است به گونه ای که انجام کارهای روزانه سخت خواهد شد. علائم این اختلال عبارت است از:
– علائمی از افسردگی مانند احساس ناراحتی و ناامیدی
– لذت نبردن از زندگی و فعالیت ها
– کاهش وزن غیر طبیعی بدون رژیم غذایی، افزایش وزن، کاهش و یا افزایش اشتها
– بی خوابی و یا پرخوابی
– خستگی و پایین آمدن سطح انرژی
– پایین آمدن قدرت تصمیم گیری
علت بروز افسردگی شیدایی چیست؟
علت اصلی بروز افسردگی شیدایی مشخص نیست، اما عوامل متعددی می توانند دخیل باشند. از جمله:
– تفاوت های بیولوژیکی. در افراد مبتلا به این اختلال، تغییرات فیزیکی در مغز اتفاق می افتد. اهمیت این قبیل تغییرات مشخص نیست، اما می تواند در بروز افسردگی شیدایی دخیل باشد.
– عوامل ژنتیکی. این اختلال در افرادی که یکی از اقوام نزدیک مانند خواهر و برادر، پدر و مادر به این اختلال دچار باشند، میزان بروز بیشتر خواهد بود. تحقیقات نشان می دهند، ژن ها می توانند در بروز اختلال دو قطبی دخیل باشند.
از جمله عوامل موثر در بروز اختلال افسردگی شیدایی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
– ابتلای اقوام درجه یک به این اختلال
– دوره هایی با استرس شدید مانند از دست دادن یک عزیز
– مصرف بیش از حد دارو و یا الکل
عوارض افسردگی شیدایی
در صورتی که نسبت به درمان اقدامی صورت نگیرد، این اختلال می تواند منجر به بروز مشکلاتی جدی شود که بخش های مختلف زندگی را تحت تاثیر قرار می دهد. مانند:
– مشکلات مرتبط با مصرف دارو و الکل
– خودکشی و یا تلاش برای خودکشی
– مشکلات مالی و حقوقی
– آسیب پذیری روابط
– عملکرد ضعیف در انجام کارها
Source: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/bipolar-disorder/symptoms-causes/syc-20355955
با تشکر مدیریت سایت دکتر سعید انصاری متخصص اعصاب و روان در تهران.