درمان پانیک؛ مهمترین روش‌های درمانی برای رهایی از پانیک


درمان پانیک می‌تواند از شدت حملات پانیک و تعداد دفعات تکرار آن بکاهد. گزینه‌های اصلی درمان پانیک دارو درمانی و روان درمانی است. این درمان‌ها می‌توانند به صورت مجزا یا ترکیبی تجویز گردند. درمان باید به طور پیوسته و مداوم تحت نظر پزشک انجام شود.

در غیر این صورت بیماری مزمن شده و فرد برای تسکین خود هر گونه دارویى را مصرف می‌کند تا به او کمک کند. انتخاب روش درمانی بستگی به شدت بیماری، ترجیح بیمار، پرونده‌ی پزشکی وی و یا دسترسی بیمار به متخصص برای روان درمانی دارد. در ادامه به توضیح این روش‌های درمانی می‌پردازیم:

محتوا

روش های درمان پارنیک چیست؟

اهمیت پیدا کردن یک روش درمانی مناسب برای هر فرد برای بهبود اختلال هراس یا پانیک بسیار مهم است. مشاوره با یک متخصص روان‌پزشکی و روان‌شناس به شدت توصیه می‌شود تا این فرد بتواند از روش‌های درمانی مناسب برای خود استفاده کند و بهبود یابد.

روش های درمان پانیک

درمان پانیک شامل ترکیبی از روش‌های روان درمانی و درمان دارویی است. درمان پانیک با عوامل مختلفی مانند رفتار درمانی، درمان شناختی – رفتاری و داروها صورت می‌گیرد. در ادامه به برخی از روش‌های درمان پانیک می‌پردازیم:

روان درمانی شناختی – رفتاری (CBT)این روش مبتنی بر تغییر درک و تفسیر فکرهای منفی و ایجاد نگرش‌های مثبت است. در این روش، افراد با روان‌شناس همکاری می‌کنند تا الگوهای فکری ناکارایی را شناسایی کنند و آن‌ها را با الگوهایی که منجر به ترس و پانیک می‌شود، جایگزین کنند.
تمرین‌های تنفسیاین تمرین‌ها برای کم کردن علائم فیزیکی پانیک و افزایش احساس آرامش و کنترل استفاده می‌شوند. تمرین تنفس منظم و عمیق، تنفس متقابل و تنفس عمیق شکمی برخی از روش‌های تمرینی هستند که می‌تواند در درمان پانیک مؤثر باشد.
ایجاد روش‌های مقابلهاستفاده از روش‌های مقابله مانند دست‌کاری با فکر، کنترل عواطف، تمرکز بر حالت‌های فکری و روش‌های آرامشی می‌تواند به مدیریت و کنترل پانیک کمک کند.
مداخله داروییدر برخی موارد، استفاده از داروها به عنوان درمان پانیک مورد نیاز است. داروهای ضد اضطراب مانند بنزودیازپین‌ها و مهارکننده‌های انتخابی سروتونین ممکن است به کاهش علائم پانیک کمک کنند.

✔ روان درمانی برای رهایی از پانیک

روان درمانی، که با عنوان مشاوره نیز یاد می شود یکی از روش های موثر و اولیه برای رهایی از پانیک است. در این جلسات درمانی فرد با این بیماری آشنا شده و با شناخت مفهوم حمله ی پانیک می تواند راهکارهایی را برای کنار آمدن با آن ها فرا گیرد.

نوعی از روان درمانی وجود دارد که با نام ” شناخت-رفتار درمانى” یا cognitive behavioral therapy و یا CBT وجود دارد که می تواند به شناخت بیمار از بیماری اش کمک کرده و بیمار در می یابد که علائم پانیک خطرناک نیستند. روان درمانگر به بیمار کمک می کند تا علائم حملات پانیک را در یک محیط امن بازسازی کند. وقتی که این علائم برای فرد عادی می شود، این حملات به راحتی کنترل خواهد شد. درمان موفقیت آمیز می تواند به فرد کمک کند تا در موقعیت هایی که در گذشته از آنها ترس داشته شرکت کند.
این درمان نیاز به تلاش و زمان بیشتری دارد. ولی در نهایت نتایج موفقیت آمیزی حاصل می شود.

✔ دارو درمانی برای درمان پانیک

درمان دارویی در کنار سایر درمان ها توسط پزشک متخصص اعصاب و روان به بهبود پانیک کمک می کند اما دارو به تنهایی مناسب نيست و همواره مي بايست در كنار روان درمانى باشد.

مصرف داروهای ضد اضطراب مانند آلپرازولام و کلونازپام که توسط پزشک تجویز می شود، برای تسکین و آرام کردن این بیماری مناسب می باشد(البته به صورت موقت). داروهايى از دسته “اس اس آر آى” ها همچون سرترالين و سيتالوپرام و … مي تواند مورد استفاده قرار گيرد.

دارودرمانی می تواند به کاهش علائم حملات پانیک و همچنین درمان افسردگی ( در صورت وجود آن) کمک شایانی کند. داروهای بسیاری برای این درمان وجود دارند. بازدارنده های بازجذب سروتونین SSRIs بسیار ایمن بوده و عوارض جانبی کمی دارد. داروهایی از این دست که خاصیت ضد افسردگی نیز دارند، جزو داروهای رایج برای درمان و رهایی از پانیک هستند.


همچنین داروهای ضد افسردگی مهارکننده های بازجذب سروتونین و نوراپی نفرین و بنزودیازپین نیز از داروهای تجویزی برای این بیماری می باشند. در صورتی که یک نوع داروی خاص برای فرد تاثیری نداشته باشد پزشک نوع دارو را عوض می کند و یا از داروهای ترکیبی بهره می گیرد. ولی به خاطر داشته باشید که هفته ها طول می کشد تا نتیجه ی اینگونه قرص ها مشهود شود.

هر دارویی احتمال عوارض جانبی خود را دارد و برخی از قرص ها در شرایط خاصی مانند بارداری نمی توانند مصرف گردند. بنابراین با تجویز روانپزشک نوع داروی مناسب معرفی می گردد.

بیشتر بخوانید: مشاوره آنلاین روانشناسی

اقدامات لازم برای درمان حمله پانیک چیست؟

رهایی از پانیک

آگاهی از علائم حملات پانیک، تأثیرات مثبت، تغذیه سالم و استفاده از روش‌های مدیریت استرس نقش مهمی در رهایی از پانیک دارند. موارد زیر می‌توانند به آگاهی شما از اقداماتی که نیاز است در این خصوص انجام دهید کمک کند:

داشتن آمادگی بیمار در زمان بروز حملات پانیک از طریق کسب اطلاعاتی درباره بیماری و مشورت با پزشک متخصص. در این زمان باید اطرافیان و خانواده محیط امن و آرامی را برای بیمار فراهم کنند تا به کنترل حملات پانیک کمک کنند.
در زمان حمله پانیک فرد نفس نفس می زند که برای کنترل حمله و کاهش اضطراب در کیسه پلاستکی در مدت چند دقیقه نفس بکشد.
مصرف دارویی که پزشک برای کاهش شدت حمله پانیک برای فرد تجویز می کند. روانپزشك براى درمان كامل داروهايى تجويز مى كند تا فرد در آينده دچار حمله پانيك نشود و يا بعبارتى از آن پيشگيرى شود و درمان كامل حاصل شود.

برای دریافت مشاوره از دکتر سعید انصاری فرم زیر را پر کنید:

نام و نام خانوادگی
شماره تماس
اطلاعات شما با موفقیت ثبت شد.
خطایی رخ داده است. لطفا همه موارد را پر کرده و مجدد امتحان کنید.

چگونه از یک حمله پانیک عبور کنیم؟

اگرچه حملات پانیک ناراحت کننده و ناتوان کننده هستند، اما کارهایی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا به شما کمک کند از حمله ی خود با فشار و استرس کمتری عبور کنید و بدن و ذهن خود را آرام کنید. برخی از استراتژی‌هایی که می‌توانند به شما کمک کنند عبارتند از:

درمان پانیک چگونه است؟
آرام باشید و نفس عمیق بکشیددر طول تجربه ی حمله ی پنیک، ممکن است دچار تنگی نفس شوید که باعث می شود احساس کنید هوای کافی دریافت نمی کنید یا احساس خفگی کنید. تنگی نفس همچنین می تواند باعث درد در قفسه ی سینه ی شما شود که این مورد در حملات پنیک امری رایج است. این تجربه وحشتناک می تواند باعث شود که در بقیه ی طول روز احساس اضطراب کنید.اگر احساس می کنید در طول حمله پنیک نمی توانید نفس کشیدن خود را کنترل کنید، انجام یک تمرین تنفس عمیق می تواند برایتان کمک کننده باشد.

هنگامی که متوجه شدید که علائم شما در حال کاهش است، به آرامی و هدفمند نفس کشیدن را شروع کنید. یک نفس عمیق، صاف و یکنواخت از طریق بینی خود به داخل بکشید. هنگامی که تا جایی که می توانید هوا را وارد کردید، نفس خود را برای یک یا دو لحظه حبس کنید. به تدریج از طریق دهان بازدم خود را خارج کنید، به طوری که احساس کنید هیچ هوایی در ریه های شما باقی نمانده است.

سعی کنید این الگوی دم را به آرامی از طریق بینی انجام دهید، نفس خود را برای مدت کوتاهی حبس کنید و به آرامی هوای بازدم را از دهان خود خارج کنید. با انجام تمرینات تنفس عمیق در طول روز، می توانید اضطراب خود را بیشتر مدیریت کنید و باعث شود احساس آرامش بیشتری داشته باشید.
از خود گفتاری مثبت استفاده کنیدحملات پنیک می تواند باعث ایجاد احساس نگرانی، عصبی شدن و ترس در شما شود. هنگامی که حمله در حال وقوع است، ممکن است افکار ترسناکی در مورد از دست دادن کنترل یا حتی احتمال مرگ در اثر حمله ی خود را داشته باشید. هنگامی که علائم حمله شروع به از بین رفتن می کند، ممکن است از تجربه ی خود احساس وحشت، خجالت یا ناراحتی کنید.

حتی ممکن است در مورد زمان وقوع حمله بعدی تان استرس پیدا کنید. سعی کنید از خودگفتاری مثبت و تکرار جملات تاکیدی برای آرام کردن و بهبود خلق و خوی خود و به دست آوردن حس کنترل استفاده کنید. زمانی که حمله پنیک به شما دست می دهد، به خود یادآوری کنید که به زودی تمام خواهد شد و نمی تواند به شما آسیب برساند.

اگر افکارتان توام با سرزنش خودتان بود، تمام تلاش خود را بکنید تا با اظهارات تاکیدی و مثبت، با این احساس سرزنش خود مقابله کنید و با آرام کردن خودتان به امور عادی زندگی خود ادامه دهید.

نتیجه‌گیری

از اقدامات موثر برای درمان پانیک، اصلی‌ترین رویکردها شامل تمرینات تنفسی آرام‌بخش، مدیتیشن، مشاوره روان‌شناختی و انجام فعالیت‌های ورزشی منظم است. همچنین، آگاهی از علائم پیشرونده حملات پانیک و یادگیری روش‌های مدیریت استرس و اضطراب می‌تواند به فرد کمک کند تا این نوع اختلل را کنترل کرده و در برخورد با حملات بعدی موثرتر عمل نماید.

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …

پاسخ

تماس سریع