هراس اجتماعی چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی یا هراس اجتماعی یک وضعیت پزشکی است که باعث ترس و اضطراب در هنگام قرار گرفتن در کنار افرادی در موقعیت های اجتماعی می شود. افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی می ترسند از طرف دیگران قضاوت و یا تماشا شوند. برای درمان این اختلال میتوان از طریق گفتار درمانی و داروهایی مانند داروهای ضد افسردگی اقدام کرد.
اضطراب حالتی است که پیامدهای زیادی دارد: معمولا شناخت فرد و احساسات فرد را تحت تاثیر قرار میدهد. اما وجه افتراق آن از ترس چیست؟! ترس پاسخ متناسبی به یک تهدید شناخته شده است (مثلا ترس از زلزله یا حمله حیوان و …) در صورتی که اضطراب پاسخ به تهدیدی است که ناشناخته و مبهم است (یعنی فرد دلیل خاصی را برای احساس استرس و نگرانیش ذکر نمیکند یا اگر هم بیان کند دلیل قانع کننده ای نیست!). اضطراب شامل احساس وحشتی است که با علایم جسمی همچون: تپش قلب، تنگی نفس، احساس مرگ قریب الوقوع و … همراه است.
یکی از انواع اختلالات اضطرابی “هراس اجتماعی” است. در واقع اضطراب یا هراس اجتماعی یک ترس غیر منطقی از وضعیت های اجتماعی است (نظیر صحبت کردن در جمع،غذا خوردن در جمع، استفاده از توالت های عمومی و …). معمولا این اختلال در اوایل نوجوانی شروع میشود اما ممکن است در کودکی هم شروع شود. از هر ۷ نفر یکنفر به این اختلال مبتلا است و مرد و زن شانس ابتلای یکسانی دارند.
بیشتر بخوانید: درمان افسردگی
اختلال اضطراب اجتماعی یا هراس چیست؟
اختلال اضطراب اجتماعی (که قبلا به عنوان فوبیای اجتماعی شناخته می شد) یک وضعیت سلامت روانی است که در آن شما ترس شدید و مداوم از قضاوت منفی و یا دیده شدن توسط دیگران را تجربه می کنید.
هراس اجتماعی یک اختلال اضطرابی بسیار شایع میباشد.
افرادی که به اختلال اضطراب اجتماعی مبتلا هستند، در موقعیتهای خاص یا در همه موقعیتهای اجتماعی دچار اضطراب یا ترس میشوند، از جمله این موقعیت ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ملاقات با افراد جدید.
- اجرا در مقابل مردم.
- گرفتن یا برقراری تماس های تلفنی.
- استفاده از سرویس های بهداشتی عمومی
- درخواست کمک در رستوران، فروشگاه یا مکان عمومی دیگر.
- دوستیابی.
- پاسخ دادن به یک سوال در حضور مردم.
- غذا خوردن جلوی مردم
- شرکت در مصاحبه.
یکی از ویژگی های اصلی هراس اجتماعی این است که شما از قضاوت، طرد شدن و یا تحقیر شدن می ترسید.
اضطراب اجتماعی چه کسانی را تحت تاثیر قرار می دهد؟
اختلال اضطراب اجتماعی یک بیماری شایع سلامت روان است که می تواند هر فردی را تحت تاثیر قرار دهد. اکثر افرادی که اختلال اضطراب اجتماعی دارند قبل از 20 سالگی علائم آن را تجربه می کنند. زنان نسبت به مردان میزان اضطراب اجتماعی بیشتری را تجربه میکنند.
اختلال اضطراب اجتماعی چقدر شایع است؟
اختلال اضطراب اجتماعی غیر معمول نیست. هراس اجتماعی سومین بیماری شایع سلامت روان پس از اختلال مصرف مواد و افسردگی میباشد که تقریباً 5 تا 10 درصد از مردم در سراسر جهان را تحت تاثیر قرار داده است.
آیا انواع مختلفی از اضطراب اجتماعی وجود دارد؟ یک فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی می تواند شکل خفیف، متوسط یا شدید آن را داشته باشد. برخی از افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی تنها با یک نوع موقعیت، مانند غذا خوردن در مقابل دیگران یا نمایش در مقابل دیگران، علائم را تجربه می کنند، در حالی که سایر افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی، ممکن است علائم را در چندین یا همه اشکال تعامل اجتماعی تجربه کنند.
برای تشخیص این اختلال نیاز به مصاحبه و معاینه دقیق توسط روانپزشک است و صرف وجود اضطراب در جمع نمیتوان به آن “اختلال هراس اجتماعی” گفت.
از جمله معیارهایی که برای تشخیص این اختلال ضروری است میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱- ترس بارز و پایدار در یک یا چند وضعیت اجتماعی که در آن موقعیت ها، شخص با افراد نا آشنا روبرو شده و احتمالا در معرض مشاهده دیگران قرار میگیرد. در این حالت فرد میرسد عملی انجام دهد که موجب تمسخر یا شرمندگی وی گردد.
۲- موقعیت فوق که به آن اشاره شد تقریبا همیشه سبب بروز اضطراب شود.
۳- فرد میداند که ترس وی مفرط و غیر معقول است.
۴- فرد از مواجهه با چنین موقعیت هایی خودداری میکند.
۵- این اضطراب یا ترس از روبرو شدن از موقعیت اضطراب آور موجب مشکلاتی در زندگی اجتماعی، شغلی، تحصیلی و … میگردد.
باید به یاد داشته باشیم عللی دیگری همچون مشکلات جسمانی ( پرکاری تیرویید، اختلالات هورمونی و …) میتوانند سبب بروز استرس و اضطراب شوند که پزشک معالج تان در تشخیص آنها به شما کمک خواهند کرد.