کنترل استرس

اساسا استرس، واکنش فیزیکی و هیجانی به فشارها و اتفاقات زندگی است. بسیاری از افراد در طول زندگی خود، دچار استرس شده اند، اما تکرار و تداوم استرس می تواند منجر به بروز مشکلات جدی تر شود. علاوه بر تاثیری که استرس بر روابط اجتماعی و کیفیت زندگی می گذارد می تواند علائم و اختلالات فیزیکی از جمله، اضطراب، بی خوابی، ترس، تغییرات اشتها و یا سردرد های مزمن را آشکار کند. مشاوره در کنترل استرس، به شناسایی عوامل استرس زا، دوری از آن ها و قرار گرفتن در مسیری درست و مثبت کمک می کند. مراجعه به بهترین روانپزشک نیز می تواند شما را در این امر یاری کند. در ادامه مقاله با ما همراه باشید تا در زمینه کنترل استرس اطلاعات مفیدی کسب کنید…

محتوا

چرا ما استرس می گیریم؟

تا به حال شده که در اولین قرار ملاقات با فردی جدید یا در مصاحبه کاری و دیدار با افراد جدید احساس کنید که ضربان قلبتان بالا رفته و یا دستان تان عرق کرده است؟ همانطور كه ميدانيد استرس هم بر بدن و هم بر ذهنتان تاثیر خود را می گذارد. ایجاد استرس روی بدن عوارضی ایجاد می کند که آگاهی یافتن از روش های کنترل استرس و درمان اضطراب می تواند در بسیاری از موقعیت ها یاری دهنده باشد.
این واکنش ناخودآگاه از زمان اجدادمان وجود داشته و در زمان مواجهه با خطر یا حیوانات درنده این اتفاق در بدن آنها می افتاده است. در زمان مواجهه با عامل خطر زا بدن یکسری هورمون هایی را ترشح می کند که باعث بالا رفتن ضربان قلب، فشار خون و بالا رفتن ناگهانی سطح انرژی بدن می شود تا آمادگی لازم را برای مقابله با عامل خطر، پيدا کند.

کنترل استرس

امروزه خطراتی که جان انسان را به خطر بیندازد به آن صورت که در گذشته اتفاق می افتاده وجود ندارد، ولی انسان ها با چالش های دیگری که به نوع جدیدی انسان امروزه را درگیر می کند روبرو است. از جمله این چالش ها می توان به قرار های ملاقات هر روزه در ساعتی مشخص، پرداخت قبوض، موعد چک ، مسائل مربوط به فرزندان و مشکلات کاری و عاطفی اشاره کرد که غیر قابل اجتناب هستند. این فشار های عصبی و در نتیجه استرس های ناشی از آنها می تواند خطرات زیادی را برای سلامت فرد ایجاد کنند.

روشهای کنترل استرس

استرس، بخشی از زندگی شماست و شما ممکن است در هر لحظه با اتفاقی مواجه شوید که منجر به استرس و اضطراب تان شود. دور کردن افکار منفی از ذهن، یکی دیگر از روش های کنترل استرس می باشد و می تواند به روش های زیر انجام شود:

  • مدیتیشن
  • تنفس عمیق
  • خواب کافی
  • ورزش کردن
  • تغذیه سالم و مناسب

مدیریت و کنترل استرس

حتی فشار های استرس زا به میزان کم هم می تواند تاثیرات خود را داشته باشد. ممکن است قبل از شرکت و سخنرانی در یک کنفرانس فرد احساس معده درد را تجربه کند. استرس های دیگری که در ابعاد بزرگتری رخ می دهند – اخبار حملات تروریستی گرفته تا وقوع زلزله- نیز تاثیرات جدی تری بر افراد جامعه می گذارند.
تحقیقات زیادی نشان داده است كه ارتباط مستقيمى بين موضوعات استرس زا و حملات قلبی، سکته قلبی، آریتمی قلب و حتی مرگ افراد وجود دارد. البته این موارد در بیماران مبتلا به بیماری قلبی شایع تر است ولی برخی افراد از وجود این بیماری ها آگاهی ندارند و تا زمان وقوع این شرایط، از مشکل شان آگاهی پیدا نمی کنند.

تحقیق در مورد کنترل استرس

در مورد کنترل استرس تحقیقات گسترده ای انجام گرفته که در زیر به چند مورد آن اشاره می کنیم:

شناسایی علت دقیق ایجاد استرس : حالات و روحیات خود را در طول روز بررسی کرده هر زمان که احساس استرس کردید، دلیل ایجاد آن و افکار و حالات روحیتان را بنویسید. تمامی تعهدات، اولویت ها و وظایف خود را بر روی کاغذ آورده و در صورتی که هر یک از آنها ضروری نیستند حذفشان کنید.
به روابطتان اهمیت دهید : با اینکه دیده شده در برخی روابط مانند روابط بین زوجین، وقوع یک دعوا می تواند سطح استرس را بالا ببرد ولی در بسیاری مواقع تنش زا، صحبت با اعضای خانواده و دوستان نزدیک و همسر می تواند از بار استرسی وارده به میزان زیادی بکاهد.

کنترل استرس

در زمان عصبانیت راه بروید . هر زمان که عصبانی شدید تا شماره 10 بشمارید و یا راه بروید و سپس دوباره به موضوع مورد نظر بپردازید. ورزش کردن موجب تولید هورمون آندورفین در بدن می شود که به بهبود حالات روانى منجر می شود. سعی کنید راه رفتن را در برنامه روزانه تان قرار دهید تا از تاثیرات شگفت آن در بهبود حالات روحی خود بهره مند شوید.
به ذهنتان استراحت دهید . گاهی نیاز است تا مغز هیچ گونه فعالیتی نداشته باشد و استراحت کند تا آرامش از دست رفته را باز یابد. سعی کنید حداقل 7 تا 8 ساعت در شب بخوابید. از مصرف کافئین بپرهیزید، تلویزیون و گوشی همراه و لپ تاب تان را کنار گذاشته و در زمان مشخصی هر شب به خواب بروید. از ورزش هایی مانند یوگا بهره مند شوید تا سطح استرس تان کاهش یابد.
گرفتن مشاوره روان درمانی  : در صورت انجام تمامی موارد فوق و تجربه دوباره ی استرس های مزمن و گاه و بیگاه که قادر به کنترل شان نمی باشید، می توانید از مشاوره های یک روانپزشک یا روان درمانگر بهره مند شوید.

نقش روانپزشک در کنترل استرس

هدف از کنترل استرس و یا رفتن به روانپزشک، این است که شما راه های حدف و كنترل استرس زندگی تان را یاد بگیرید. یکی از ساده ترین راه ها در کاهش استرس، “نه” گفتن است.

افرادی که استرس دارند به نحويى که استرس بر کیفیت زندگی و روابط شان تاثیر می گذارد، بهتر است به مشاور و یا روان پزشک مراجه کنند. تحریک پذیری، عادات عصبی، عدم تمرکز و یا حتی پشت درد و گردن درد، از جمله علائم استرس هستند. اگر قادر به انجام برخی از وظایف و مسئولیت ها نیستید، بهتر است آن را به دیگران محول کنید، تا از فشار و استرس تان کاسته شود. بياد داشته باشيد شما تنها کسی هستید که می توانید از احساسات و سلامت ذهن خود محافظت کنید.

source: http://www.apa.org/helpcenter/stress.aspx

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …

پاسخ

Call Now Buttonتماس سریع