اختلال وسواس مو کندن؛ از علائم تا درمان

Trichotillomania که به آن اختلال وسواس مو کندن نیز گفته می‌شود، یک اختلال روانی است که شامل نیاز‌های مکرر و غیرقابل مقاومت برای بیرون کشیدن مو از پوست سر، ابرو یا سایر نواحی بدن است. با وجود تلاش برای متوقف کردن کشیدن مو از پوست سر غالباً لکه‌های پوستی لکه دار ایجاد می‌کند که باعث پریشانی قابل توجهی می‌شود و می‌تواند در رفتارهای اجتماعی یا کاری فرد اختلال ایجاد کند. با ما همراه باشید تا به بررسی وسواس مو کندن، علائم و درمان ان بپردازیم.

اختلال وسواس مو کندن چیست؟

محتوا

اختلال وسواس مو کندن چیست؟

اختلال وسواس مو کندن، زمانی است که فرد نمی‌تواند در مقابل میل به کندن مو‌های خود مقاومت کند. افراد مبتلا به این اختلال ممکن است تمایل شدیدی به کندن مو‌های سرشان یا جا‌های دیگر مانند ابرو‌ها یا مژه‌هایشان داشته باشند. این اختلال معمولاً بین سنین ۱۰ تا ۱۳ سالگی شروع می‌شود.

برای برخی افراد اختلال وسواس مو کندن ممکن است خفیف و به طور کلی قابل کنترل باشد. برای دیگران فشار اجباری برای کشیدن مو بسیار زیاد است. برخی از گزینه‌های درمانی به بسیاری از افراد کمک کرده است که کشیدن مو‌های خود را کاهش دهند یا کاملاً متوقف كند.

بیشتر بخوانید: اختلال وسواس فکری و عملی

علائم و نشانه های اختلال وسواس مو کندن 

افراد مبتلا به وسواس مو کندن میل شدیدی برای کندن موهای خود دارند و تا زمانی که این کار را انجام ندهند، تنش شدیدی را تجربه می کنند. این افراد پس از کندن موهای خود، احساس آرامش می‌کنند. نشانه های وسواس مو کندن اغلب شامل موارد زیر است:

  • احساس افزایش تنش قبل از کشیدن، یا هنگامی که سعی در مقاومت در برابر کشیدن دارید.
  • حس لذت یا تسکین پس از کشیدن موها
  • ریزش موی قابل توجه مانند موهای کوتاه شده یا نازک شدن یا طاس شدن قسمت های پوست سر یا سایر نواحی بدن شما از جمله مژه و ابرو های کم پشت و یا از بین رفته
  • جویدن یا خوردن موهای کشیده شده
  • بازی کردن با موهای کشیده شده یا مالیدن آن روی لب یا صورت خود
  • بارها سعی شده جلوی کشیدن موهای خود را بگیرید یا سعی کرده اید این کار را کمتر انجام دهید
  • داشتن مشکلات قابل توجهی در محل کار، مدرسه یا موقعیت های اجتماعی مربوط به کندن موها
نشانه های اختلال وسواس مو کندن

بیشتر بخوانید: درمان وسواس تمییزی

رفتار افراد مبتلا به اختلال وسواس مو کندن چگونه است؟

رفتار افراد مبتلا به اختلال وسواس مو کندن معمولا شامل موارد زیر است:

1. متمرکز شدن

بعضی از افراد موهای خود را به طور عمدی برای تسکین تنش یا پریشانی می کشند. به عنوان مثال، موهای خود را بیرون می‌کشند تا از تمایل زیاد برای کشیدن موها رهایی یابند.

2. خودکار

  • برخی از افراد موهای خود را بدون آن که متوجه شوند، می‌کشند. مانند زمانی که کتاب می خوانند یا تلویزیون می‌بينند.
  • بسته به وضعیت و خلق و خو ممکن است همین فرد کشیدن مو را به صورت خودکار انجام دهد.

3. احساسات منفی

برای بسیاری از مبتلایان به وسواس مو کندن، کشیدن مو راهی برای مقابله با احساسات منفی یا ناراحت کننده مانند استرس، اضطراب، تنش، کسالت، تنهایی، خستگی یا سرخوردگی است.

4. احساسات مثبت

بیرون کشیدن مو اغلب اوقات احساس رضایت بخشی را برای افراد مبتلا به تریکوتیلومانیا ایجاد می‌کند. در نتیجه، آنها برای حفظ این احساسات مثبت به کشیدن موهای خود ادامه می دهند.

عوامل خطرساز اختلال وسواس مو کندن

 این عوامل خطر ابتلا به تریکوتیلومانیا را افزایش می دهند:

◀ ژنتیک ممکن است در ایجاد اختلال وسواس مو کندن نقش داشته باشد. اگر یکی از بستگان نزدیکتان مبتلا به تریکوتیلومانیا باشد، ممکن است احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر باشد.

◀ برخی از افراد ممکن است شرایط مو یا پوستی داشته باشند که باعث ایجاد ناراحتی در آنها شود. این امر ممکن است توجه آنها را به سمت کشیدن موی سرشان متمرکز کند.

◀ تریکوتیلومانیا معمولاً درست قبل یا در اوایل نوجوانی و اغلب در سنین 10 تا 13 سالگی ایجاد می‌شود.

◀ سایر شرایط سلامت روان شرایط دیگری مانند افسردگی، اضطراب یا اختلال وسواس فکری-اجباری (OCD) ممکن است همراه با وسواس مو کندن رخ دهد.

◀ موقعیت ها یا رویدادهای استرس زای شدید ممکن است در برخی افراد باعث ایجاد تریکوتیلومانیا شود. بی حوصلگی و انزوا اغلب احتمال کشیدن مو را افزایش می‌دهد.

درمان اختلال وسواس مو کندن چیست؟

درمان وسواس مو کندن معمولاً با استفاده از یک نوع روش CBT به نام آموزش معکوس عادت درمان می‌شود. این روش به شما کمک می‌کند تا عادت بد را با چیزی که مضر نیست جایگزین کنید. درمان وسواس مو کندن معمولاً شامل موارد زیر است:  

  • نوشتن تعداد دفعات کشیدن موهای خود و بررسی محرک های کشیدن مو
  •  جایگزین کردن کشیدن مو با عمل دیگری مانند فشار دادن یک توپ  
  •  حمایت عاطفی و تشویق 
  •  داروهای ضد افسردگی معمولا برای درمان وسواس مو کندن تجویز نمی‌شوند.

عوارض اختلال وسواس مو کندن چیست؟

 اگرچه ممکن است جدی به نظر نرسد، اما تریکوتیلومانیا می تواند اثرات مضری بر زندگی شما داشته باشد. عوارض ممکن است شامل موارد زیر باشد:

✔ ممکن است به دلیل شرایط و ریزش مو احساس ناامیدی، شرم و خجالت کنید. ممکن است احساس کنید که کنترلی روی کندن موهایتان ندارید و عزت نفس پایین، افسردگی، اضطراب و مشکلات ناشی از الکل یا مواد مخدر را تجربه کنید. مشکلات در زندگی اجتماعی و کاری ریزش مو ممکن است باعث شود که از فعالیت های اجتماعی و فرصت های تحصیلی و شغلی دوری کنید.

✔ ممکن است برای پنهان کردن شرایط خود از صمیمیت اجتناب کنید. کندن مداوم مو می تواند باعث ایجاد زخم، عفونت و آسیب های دیگر به پوست سر شود. این امر می تواند به طور دائمی رشد مو را تحت تاثیر قرار دهد.

نتیجه‌گیری

اختلال وسواس مو کندن یک اختلال رفتاری است که با کندن مداوم و آزاردهنده مو همراه است. این اختلال در افراد مختلف با شدت و نوع متفاوتی بروز می‌کند. اگر نمی توانید جلوی وسواس مو کندن خود را بگیرید یا از ظاهر خود در اثر کشیدن مو احساس خجالت یا شرمساری می کنید، با روانپزشک صحبت کنید. Trichotillomania فقط یک عادت بد نیست بلکه یک اختلال سلامت روان است و بعید نیست که بدون درمان بدتر شود.

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …

پاسخ

تماس سریع