علائم هشدار دهنده و پیشگیری از خودکشی در نوجوانان
خودکشی یکی از علل اصلی مرگ و میر در میان کودکان و نوجوانان است. در سال 2017، بیش از 6200 خودکشی در نوجوانان و جوانان بین 15 تا 24 سال رخ داده است که آن را دومین عامل مرگ و میر افراد در این گروه سنی – درست پس از تصادفات غیرعمدی وسایل نقلیه موتوری – می سازد. در حالی که خطر خودکشی قبل از نوجوانی کمتر است، داده های CDC نشان می دهد که 183 کودک بین 9 تا 12 سال در سال 2018 بر اثر خودکشی جان خود را از دست داده اند.
محتوا
آمار میزان خودکشی در نوجوانان
متاسفانه آمارها نشان می دهد که میزان خودکشی در نوجوانان رو به افزایش است. پس از روند کاهشی نرخ خودکشی از سال 1996 تا 2007، نرخ خودکشی نوجوانان دوباره کاهش یافته است. مطالعهای که در مجله انجمن پزشکی آمریکا (JAMA) منتشر شد، افزایش 47 درصدی خودکشی را بین سالهای 2000 تا 2017 در میان افراد 15 تا 24 ساله نشان داد.
کارشناسان هنوز مطمئن نیستند، اما تئوری ها عبارتند از:
- افزایش دسترسی به اسلحه
- افزایش مصرف الکل
- نفوذ شبکه های اجتماعی اینترنتی مانند فیس بوک
نظریه اصلی دیگر این است که افزایش خودکشی نوجوانان ممکن است به این دلیل باشد که نوجوانان کمتری در هنگام ابتلا به افسردگی با داروهای ضد افسردگی درمان می شوند. این به دنبال هشدار FDA در سال 2003 در مورد داروهای ضد افسردگی و خودکشی است. با این حال، از آنجایی که افسردگی درمان نشده خود یک عامل خطر برای خودکشی است، نوجوانان کمتری که این داروها را مصرف میکنند، میتوانند تأثیر ناخواستهای داشته باشند که منجر به خودکشی بیشتر شود. در سراسر جهان، سالانه حدود 90000 نوجوان دست به خودکشی می زنند که حدود چهار میلیون اقدام به خودکشی دارند. یعنی هر پنج دقیقه یک نوجوان بر اثر خودکشی جان خود را از دست می دهد. در سطح جهانی، خودکشی دومین عامل مرگ و میر در بین افراد 15 تا 29 ساله است.
عوامل خطر خودکشی نوجوانان
علاوه بر افسردگی درمان نشده، سایر عوامل خطر خودکشی عبارتند از:
- اقدام به خودکشی قبلی
- دسترسی به وسایل مرگبار خودکشی
- سابقه خودآزاری
- نقشه و برنامه برای خودکشی
- اختلالات خلقی و روحی
- اضطراب مزمن
- اقدام به خودکشی قبلی
- ژنتیک – سابقه خانوادگی خودکشی یا شرایط روانپزشکی
- اختلال رفتاری
- کودک آزاری
- تجاوز جنسی
- رویدادهای استرس زا، از جمله جداشدن از روابط عاطفی، مشکلات خانوادگی و غیره.
- سوء مصرف مواد مخدر و الکل
- اختلالات تغذیه
- مورد آزار و اذیت قرار گرفتن
- ترک تحصیل
جوانان LGBTQ (و به ویژه جوانان تراجنسیتی) در معرض خطر بالایی هستند. پروژه Trevor گزارش می دهد که احتمال خودکشی جوانان LGB پنج برابر بیشتر از جوانان دگرجنس گرا است. تحقیقات همچنین نشان می دهد که 44 درصد از جوانان تراجنسیتی در سال گذشته به خودکشی فکر کرده اند و 35 درصد اقدام به خودکشی کرده اند.
علائم هشدار دهنده خودکشی نوجوانان
به گفته انجمن خودکشی آمریکا، علائم هشدار دهنده خودکشی می تواند شامل موارد زیر باشد:
- داشتن افکار خودکشی، تهدید به صدمه زدن به خود، جستجوی راهی برای صدمه زدن به خود، نوشتن در مورد مرگ و انواع دیگر افکار خودکشی
- افزایش مصرف مواد، از جمله سوء مصرف الکل و مواد مخدر
- احساس بی هدفی یا اینکه دلیلی برای زندگی ندارند
- علائم اضطراب
- احساس گرفتار شدن در شرایط فعلی یا مشکلات
- احساس ناامیدی
- کناره گیری از دوستان و خانواده و فعالیت های معمول (تمایل به انزوا و گوشه گیری)
- احساس خشم و عصبانیت کنترل نشده یا تمایل به انتقام از کسی
- رفتار بی پروا
- داشتن تغییرات خلقی چشمگیر
اگر فکر می کنید که نوجوان شما یکی از علائم هشدار دهنده خودکشی را دارد، آنها را نادیده نگیرید. حتما به بهترین روانپزشک برای حل این مشکل مراجعه نمایید.
پیشگیری از خودکشی در نوجوانان
علاوه بر همه نوجوانانی که با موفقیت دست به خودکشی می زنند، تعداد بیشتری نیز وجود دارند که اقدام به خودکشی می کنند. کارشناسان تخمین می زنند که 20 تا 25 درصد از نوجوانان اعتراف می کنند که در مقطعی از زندگی خود به خودکشی فکر می کنند و به ازای هر خودکشی، بین 5 تا 45 اقدام به خودکشی وجود دارد. این موضوع برای والدین، پزشکان و اشخاص دیگری که به طور منظم در اطراف نوجوانان هستند، اهمیت بیشتری دارند، تا بفهمند چگونه می توان از خودکشی جلوگیری کرد.
شناخت عوامل خطر و علائم هشدار دهنده خودکشی
اگر برای صحبت با نوجوان خود که فکر می کنید ممکن است علائم هشدار دهنده خودکشی داشته باشد، به مشاوره نیاز دارید با یک مشاور، روانشناس یا روانپزشک تماس بگیرید. اگر فکر میکنید فرزندتان به خودش صدمه میزند، حتما به دنبال کمک های حرفهای از روانپزشک کودک، بیمارستان روانپزشکی یا اورژانس باشید. اطمینان حاصل کنید که اگر نوجوان شما ممکن است اقدام به خودکشی کند، اسلحه و داروها به راحتی و در خانه، در دسترس او نباشد. کمک و راهنمایی به نوجوانان در صورت داشتن افسردگی و یا اضطراب، که اغلب تصور می شود بزرگترین عوامل خطر برای خودکشی هستند می تواند برای جلوگیری از این رخداد تلخ سودمند باشد.