«من چم شده؟» اگر چنین احساسی دارید چه کاری باید انجام دهید؟
آیا تا به حال شده با خودتان فکر کنید که «من چم شده یا من چه مشکلی دارم؟» اگر این فکر برای شما هم پیش آمده بهتر است بدانید که شما تنها کسی نیستید که این احساس را دارید.
تقریباً هر انسانی گاه و بیگاه این احساس را تجربه می کند. برای برخی افراد این مسأله تنها یک لحظه ی زودگذر از تردید در خودباوری است، در حالی که برای برخی دیگر ممکن است احساس «به خوبی دیگران نبودن» و یا «به اندازه ی کافی خوب نبودن» احساسی همیشگی باشد. در برخی موارد نیز ممکن است این احساس شما، نشان دهنده این واقعیت باشد که در حال حاضر در شرایط خاصی هستید که نمیدانید آیا میتوانید این شرایط را پشت سر بگذارید یا خیر.
دلیل این احساس شما هر چه که باشد باید بدانید که اقدامات و راهکارهایی وجود دارند که با به کارگیری آنها می توانید احساس بهتری داشته باشید.
بعلاوه، زمانی که این احساس به سراغ شما می آید بسیار مهم است که سعی در نادیده گرفتن آن نداشته باشید بلکه به جای انکار و یا نادیده گرفتن احساسات خود باید برای بررسی و شناخت این احساسات زمان بگذارید و اگر این کار برای شما کار سختی است، درباره ی مشکلات خود با بهترین روانپزشک صحبت کنید.
محتوا
چرا چنین احساسی دارید
پیش از آنکه در رابطه با مدیریت این احساس صحبت کنیم، بهتر است در ابتدا دلایل احتمالی این احساس را با هم بررسی کنیم. دلایل بسیار متعددی وجود دارند که ممکن است باعث شوند شما احساس کنید که به اندازه ی کافی خوب نیستید و یا اینکه دیگران همیشه از شما بهتر هستند. از شکست ها و ناکامی های حال حاضر در زندگی شما گرفته تا رنج بردن از یک بیماری روحی یا جسمی طولانی مدت، همگی میتوانند از جمله دلایل داشتن این احساسات باشند. فهرستی که در ادامه آمده را بررسی کنید و ببینید که آیا هیچکدام از دلایل ذکر شده با شرایط حال حاضر در زندگی شما مطابقت دارد.
احساس آشفتگی
زمانی که احساس نارضایتی نسبت به خود دارید و احساس می کنید به خوبی دیگران نیستید و نمی توانید تمام تعهدات و کارهای خود را به خوبی و به درستی انجام دهید، آیا این امر برای شما بیشتر احساسی ناشی از آشفتگی است یا اینکه به دلیل سردرگمی است که چنین احساسی دارید؟
گاهی این احساسات ممکن است ناشی از شرایط بسیار پر چالشی باشد که شما در زندگی خود دارید. برای مثال شرایطی مانند اینکه شما یک شغل بیش از حد طاقت فرسا، مسئولیت های سنگین خانوادگی، فشارهای مالی و شرایط متعدد دیگری داشته باشید که منجر شوند احساس کنید که نمیتوانید پا به پای شرایط زندگی خود پیش بروید و از پس زندگی خود بربیایید.
احساس گیر افتادن و درجا زدن
آیا احساس میکنید که به نوعی در زندگی خود گیر افتاده اید، به طوری که احساس میکنید دیگران خیلی چیزها را به دست آوردهاند اما شما نه؟ و یا آیا در تلاش هستید تا با شکست در زندگی عاطفی خود کنار بیاید، شغلی را که از آن متنفر هستید کنار بگذارید و یا خود را از شر یک رابطهی سمی خلاص کنید؟
و یا اگر ایده های خاصی در رابطه با اینکه زندگیتان باید چگونه باشد دارید ولی احساس میکنید زندگی شما آنگونه که می خواهید باشد نیست، این شرایط میتواند شما را به این احساس برساند که به اندازه کافی خوب نیستید و یا اینکه شما در عملکرد خود به خوبی دیگران نیستید.
احساس تنهایی
عواملی هستند که میتوانند احساس تنهایی را در شما ایجاد کنند. ممکن است شما روابط تیره و پرتنشی با خانواده خود داشته باشید و یا در دوستیابی خود مشکلاتی را داشته باشید. معمولاً داشتن این احساس که «مشکل دارید یا به اندازه کافی خوب نیستید نشان دهنده ی این است که در برقراری روابط اجتماعی که در زندگی خود می خواهید داشته باشید دچار مشکل هستید.
تروما
اگر مدام با این فکر درگیر هستید که شما مشکل دارید و از خود ناراضی هستید، ممکن است به این دلیل باشد که دچار یک تروما یا همان ضربه روحی شده اید و یا در حال بهبود و گذر از یک شوک یا ضربه روحی هستید. این تروما می تواند یک شوک یا ضربهی روحی بزرگ مانند از دست دادن یک عزیز، قربانی خشونت شدن و یا تجربهی شرایط غمانگیزی در زندگی مانند آتش سوزی خانه باشد.
با این حال، تروما ممکن است ناشی از عوامل بسیار جانکاه و ناآشکاری مانند زندگی با یک فرد سوءاستفاده گر خودشیفته باشد. تروما به هر شکل و هر دلیلی که باشد میتواند تأثیر قابل توجهی در وضعیت روانی شما داشته باشد. اگر شما در چنین شرایطی هستید توصیه میشود از یک پزشک روانپزشک متخصص مشاوره دریافت کنید.
بیماری جسمی
آیا احساس نارضایتی شما از خودتان به شرایط جسمیتان مرتبط است؟ با داشتن یک بیماری و دست و پنجه نرم کردن با علائم و عوارض آن، و یا داشتن علائمی که هنوز دلیل آنها تشخیص داده نشده احتمالاً احساس گیجی و نگرانی در رابطه با شرایط جسمیتان به شما دست میدهد. در این شرایط مطرح شدن این فکر و سؤال که من چه مشکلی دارم؟ امری کاملاً طبیعی است و اغلب پاسخ این سؤال در ریشه یابی کردن با کمک یک پزشک متخصص، به دست می آید.
ارزش قائل نبودن فرد برای خود
گاهی این احساس نارضایتی از خود می تواند ناشی از کمبود عزت نفس و یا ارزش کمی برای خود قائل بودن، در فرد باشد. اینکه این احساس شما واقعیت را منعکس میکند یا نه، اهمیتی ندارد و این درک شما از خودتان است که ذهنیت شما را تحت تأثیر قرار میدهد.
زمانی که شما کمبود عزت نفس داشته باشید و یا ارزش کمی برای خود قائل باشید این کمبود در تمامی زمینه های زندگی شما نفوذ خواهد کرد به شما احساسی می دهد که گویی شما ظرفیت رسیدن به خیلی چیزها و یا انجام بسیاری از کارها ندارید.
راه حل این مشکل اغلب در شناسایی ارزشهای اصلی هستند که زمینه ساز مشکلات عزت نفس در شما می باشند. این ارزش ها ممکن است ریشه در احساس شرم و گناه داشته باشند.
مواجهه با مشکلات سلامت روانی
آخرین دلیل احتمالی که می تواند منجر به نارضایتی شما از خودتان شود، می تواند تشخیص یک بیماری روانی مانند افسردگی، اختلالات اضطرابی و یا اختلالات شخصیتی باشد.
در این موارد نیز مانند بیماریهای جسمی، بهترین اقدام، صحبت با یک روانپزشک متخصص در زمینهی سلامت روان و تحت درمان قرار گرفتن است. اگرچه به دست آوردن مهارتهایی در زمینهی مدیریت و کنترل سلامت روان توسط خود شما تا جایی که امکان دارد نیز بسیار حائز اهمیت است.
چگونه با این احساس مقابله کنیم
علی رغم دلیل این احساسات، اقداماتی هست که شما با انجام آنها میتوانید از شدت این احساسات منفی خود بکاهید. روش انتخابی شما برای مقابله با این احساس نارضایتی به دلیلی که باعت به وجود آمدن چنبن احساسی شده، بستگی خواهد داشت.
گاهی اوقات این فکر که شما مشکل دارید یا به اندازهی کافی خوب نیستید، ممکن است به یکباره به سراغ شما بیاید و اضطراب و احساسات منفی را در شما برانگیزد. در چنین شرایطی اولین و بهترین گام انجام کارهایی است که به شما کمک میکنند که آرام شوید. کارهایی مانند:
- قدم زدن در طبیعت
- نوشتن احساسات خود در یک دفتر
- تماس با شخصی حامی از میان خانواده، دوستان و یا غیره
- تهیه فهرستی از کارهایی که باید انجام شوند(برای شرایطی که آشفته هستید و نمیدانید از کجا شروع کنید)
- استفاده از برنامههای مدیتیشن مانند برنامهی Headspace و امثال آن
- بوییدن برخی روغنهای خوشبو مانند لاوندر
- شرکت در کلاسهای آنلاین یوگا و یا دیگر ورزشها
- خواندن کتاب
- دیدن فیلم یا برنامههای تلوزیونی مورد علاقه تان
به طور کلی وقتی که با این فکر درگیر هستید که «شما مشکل دارید» یا «به اندازهی کافی خوب نیستید و به خوبی دیگران نیستید» با انجام کارهای زیر میتوانید این احساسات منفی و آزاردهنده را از خود دور کنید. اقداماتی مانند:
- راههای عملی برای مشکلات خود پیدا کنید
- سلامت جسمی خود را مرتب کنترل کنید و بدن خودتان را بیشتر بشناسید
- زمانی را در روز به فکر کردن در رابطه با مشکلات خود اختصاص دهید
- مراقبتهای جسمی و روحی را جدی بگیرید
- با یک روانپزشک متخصص مشاوره کنید و تحت نظر باشید
- با افسردگی، استرس و اضطراب خود مقابله کنید