بیماری روان تنی
محتوا
بیماری روان تنی
بیماری روان تنی از دو بخش روان (سايكو) و بدن (سوما) تشكيل شده است. یک اختلال روانی- جسمی نوعی بیماری است که هم ذهن و هم بدن را درگیر می کند. تصور می شود برخی از بیماری های جسمی به ویژه در معرض ابتلا به عوامل روانی مانند استرس و اضطراب قرار دارند. وضعیت روحی فعلی شما می تواند در هر زمان معینی بر یک بیماری جسمی تأثیر بگذارد.
کدام بیماری ها روانی هستند؟
تا حدودی ، بیشتر بیماری ها روانی هستند – هم ذهن و هم بدن را درگیر می کند.
- هر بیماری جسمی جنبه ذهنی دارد. نحوه واکنش ما به بیماری و چگونگی مقابله با بیماری در افراد مختلف متفاوت است. به عنوان مثال ، جوش های پسوریازیس ممکن است بعضی از افراد را خیلی آزار ندهد. با این حال ، پوشاندن همان قسمت های بدن در شخص دیگر ممکن است باعث شود آنها احساس افسردگی و بیماری بیشتری کنند.
- اثرات جسمی ناشی از بیماری روانی می تواند داشته باشد. به عنوان مثال ، ممکن است به دلیل ابتلا به برخی بیماری های روانی نخورید ، یا از خود مراقبت نکنید ، که می تواند مشکلات جسمی ایجاد کند.
با این حال ، اصطلاح بیماری روان تنی به معنای اصلی است … “بیماری جسمی که تصور می شود توسط عوامل روانی ایجاد شده یا بدتر شود”.
تصور می شود برخی از بیماری های جسمی به ویژه در معرض ابتلا به عوامل روانی مانند استرس و اضطراب قرار دارند. به عنوان مثال ، اینها شامل پسوریازیس ، اگزما ، زخم معده ، فشار خون بالا و بیماری های قلبی است. تصور می شود که قسمت جسمی واقعی بیماری (میزان بثورات ، سطح فشار خون و غیره) می تواند تحت تأثیر عوامل روانی باشد. اثبات این کار دشوار است. با این حال ، بسیاری از مبتلایان به این و سایر بیماریهای جسمی می گویند که وضعیت روحی فعلی آنها می تواند در هر زمان بر وضعیت بدنی آنها تأثیر بگذارد.
در برخی افراد فاکتورهای روانی باعث ایجاد علائم جسمی می شوند اما در جایی که بیماری جسمی وجود ندارد ، از اصطلاح بیماری روان تنی استفاده می کنند. به عنوان مثال ، درد قفسه سینه ممکن است در اثر استرس ایجاد شود و هیچ بیماری جسمی پیدا نشود.
چگونه ذهن می تواند بر بیماریهای جسمی تأثیر بگذارد؟
کاملاً مشخص است که ذهن می تواند علائم جسمی ایجاد کند. به عنوان مثال ، هنگامی که می ترسیم یا مضطرب هستیم ، ممکن است موارد زیر بروز کند:
- ضربان قلب سریع.
- تپش قلب
- احساس بیماری و تهوع
- لرزش
- تعریق
- خشکی دهان
- درد قفسه سینه
- سردرد
- تنفس سریع
این علائم جسمی ناشی از افزایش فعالیت تحریکات عصبی است که از مغز به قسمتهای مختلف بدن ارسال می شود و در صورت اضطراب رها شدن آدرنالین (اپی نفرین) به جریان خون است.
با این وجود ، روش دقیقی که ذهن می تواند برخی علائم دیگر ایجاد کند ، مشخص نیست. همچنین ، چگونه ذهن می تواند بر بیماریهای جسمی واقعی (بثورات ، فشار خون و غیره) تأثیر بگذارد ، مشخص نیست. این ممکن است ارتباطی با تکانه های عصبی بدن داشته باشد که ما آن را کاملاً درک نمی کنیم. همچنین شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه مغز ممکن است بتواند بر روی سلولهای خاصی از سیستم ایمنی بدن که درگیر بیماریهای جسمی مختلف هستند ، تأثیر بگذارد
درمان بیماری روان تنی چیست؟
هر بیماری گزینه های درمانی خاص خود را دارد. برای بیماریهای جسمی معمولاً درمانهای جسمی مانند دارو یا عمل جراحی مهمترین آنهاست. با این حال ، روانپزشک خوب معمولا سعی می کند با یک فرد به طور کلی رفتار کند و عوامل ذهنی و اجتماعی را که ممکن است در ایجاد یک بیماری نقش داشته باشد در نظر بگیرد. بنابراین ، اگر احتمال داده شود روان در بیماری جسمی شما نقش داشته باشد ، درمان هایی برای کاهش استرس ، اضطراب ، افسردگی و غیره ممکن است کمک کند. که توسط روانپزشک تعیین می گردد.
خدمات مرتبط دکتر سعید انصاری روانپزشک خوب در تهران
عرض سلام و احترام فرزندم 30 سال آست پارسال به دیابت نوع دوم مبتلا شد وبعد آز آن ترس از بیمار ی های مختلف ذهن ایشان را درگیر نموده ده ها آزمایش سونو گرافی های متعدد ام آر ای که با وحودیکه سلامت پسرم را تایید میکردند ولی خاطرش را آسوده نکرده حتی روانپزشکی که گهگاه مراجعه میکند اسنترا و یک داروی سایکو ز تجویز نموده اند که وسواس زیادی به عوارض جانبی دارو ها دارد و بعد از مصرف دو تا سه عدد قرص به بهانه حالت تهوع ادامه نداد روز به روز بدتر میشود شما بیماران تان را در کدام بیمارستان بستری میفرمایید تا با پرونده پزشکی ایشان در مطب خدمت برسم. با تشکر
سلام و وقت بخير
آنچه از شرح حال شما مى توان متوجه شد نوعى ترس از بيمارى است كه اصطلاحا به آن “خود بيمار انگارى يا هيپو كندريازيس” گويند. هر چند تشخيص قطعى بعد از معاينه و مصاحبه تخصصى مشخص مى شود.
عموما این بیماران اشتغال فکری و نگرانی پیوستهای درباره حالت سلامت یا وضعیت بدنی خود دارند و بيشتر مواقع نیز در مورد عملکرد بدن خویش، دچار شک و تردید شده و شکایتهای متعددی را از دردهای جسمانی خود ابراز میکنند.
روشهاى مختلفى در درمان اين اختلال وجود دارد از جمله رواندرمانى و دارو درمانى.به طور مثال بازدارندههای انتخابیِ جذب سروتونین میتوانند در درمان اختلال اضطراب بیماری مؤثر باشند. مصرف داروهای بهبود خُلق و سایر اختلالات اضطرابی نیز در صورت وجود مشکلات خُلقی و اضطرابی بیتأثیر نخواهد بود. البته مصرف خودسرانهٔ هیچ دارویی توصیه نمیشود. به طور اين دسته از بيماران نياز به بسترى ندارند و درمان به شكل سرپايى انجام مى شود. من مطب هستم اما جهت تنظيم زمان مى بايست با منشى هماهنگ نماييد. موفق باشيد.
سلام و احترام،آقای دکتر!واقعا خیلی ممنونم که زمان میذارید سوالاتو میخونین جواب میدین،در حالتیم که واقعا مستاصل شدم… من حدود دوسال پیش به روانپزشک مراجعه کردم که آسنترا100و الانزاپین2/5برای درمان افسردگیم تجویز کردن و از روند درمان راضی بودم تا چند ماه پیش که وقتی حالم بهتر شد،با مشورت پزشکم و تحت نظر ایشون بصورت تدریجی آسنترا رو به دوز50رسوندم که هنوزم میخورم و الانزاپین رو بدون عوارض قطع کردم.به دلایلی تصمیم گرفتم مراجعه مجدد به ایشون نداشته باشم ولی حالا که بعد از دوماه که از قطع الانزاپین میگذره و طی این مدت تحت استرسهای زیاد هم بودم،مشکلات روان تنی از جمله تپش قلب و تنگی نفس و گرفتگی کتف و سرگیجه پیدا کردم.در ضمن به دو روانپزشک معروف دیگه،یکبار مراجعه کردم که راضی نبودم و حالا خیلی ناامیدم و از درد،خسته و کلافه شدم.😪😪😪شما میتونین بهم کمک کنین با تجویز کمترین داروی ممکن و حمایت روانی،بهبود پیدا کنم؟؟
سلام شما دوباره باید تحت نظر روانپزشک قرار بگیرید و مصرف دارو را با تجویز ایشون مصرف کنید