درمان اختلال خواب در نوجوانان؛ 5 روش موثر و تضمینی

درمان اختلال خواب در نوجوانان به دلیلی تاثیر آن بر کمیت و کیفیت خواب آنها بسیار اهمیت دارد.  نوجوانان در اثر استرس و مسائل استرس‌زای زندگی، به ویژه در ایام امتحانات، بی خوابی را تجربه می‌کنند. با این حال، پرداختن به بی خوابی مزمن و طولانی مدت در نوجوانان مهم است؛ زیرا ممکن است نشان دهنده یک اختلال روانی یا بیماری جسمی باشد. با ما همراه باشید تا درباره درمان اختلالات خواب در نوجوانان، علت، انواع، علائم آن صحبت کنیم.

چرا درمان اختلال خواب در نوجوانان اهمیت دارد؟

اهمیت درمان اختلال خواب در نوجوانان

در طول دوره نوجوانی، بروز اختلالات خواب تشدید می شود. تحقیقات گسترده نشان می دهد که 24 درصد از نوجوانان به این اختلال مبتلا می‌شوند، به این معنی که از هر چهار نفر یک نفر دارای این اختلال می‌شود. ضروری است که متخصصان سلامت روان، به طور فعال شاخص‌های اولیه چنین اختلالاتی را شناسایی کنند تا از تشدید آنها جلوگیری شود. با پرداختن به این علائم در مراحل اولیه، می‌توان به طور مؤثری از جوانان خود در برابر خطرات پیشرو محافظت کرد و از سلامت روانی و کیفیت کلی زندگی آنها اطمینان حاصل کرد.

راه های درمان اختلال خواب در نوجوانان

درمان اختلال خواب در نوجوانان بسته به علت زمینه‌ای آن متفاوت است. گزینه‌های مختلفی مانند جراحی برای آپنه خواب، مصرف مکمل‌ها، مشاوره گرفتن از روان درمانگر یا استفاده از دارو وجود دارد. ایجاد تغییراتی در رفتار و برنامه خواب فرد نیز می‌تواند در مدیریت اختلالات خواب مؤثر باشد. در ادامه به راه‌ های درمان اختلال خواب در نوجوانان می‌پردازیم.

1. عادات درست خوب را ایجاد کنید.

بیشتر نوجوانان اگر به سادگی عادات خواب خود را درست کنند، خواب بسیار بهتری خواهند داشت. بهداشت خواب شامل نکات اساسی است که به شما کمک می‌کند الگویی از خواب سالم ایجاد کنید. این نکات عبارت‌اند از:

  • ایجاد فضایی آرام در خانه هنگام خواب
  • پرهیز از سیگار و الکل
  • ایجاد یک برنامه ورزشی منظم
  • اطمینان حاصل کنید که اتاق‌خواب راحت، ساکت و تاریک است.
  • پرهیز از چرت زدن خیلی دیر هنگام بعد از ظهر
  • 4 ساعت قبل از خواب از ورزش کردن خودداری کنید.
  • پرهیز از کافئین و وعده های غذایی سنگین قبل از خواب

2. مکمل‌های ملاتونین

ملاتونین هورمونی است که به مغز ما سیگنال می‌دهد که بخوابد و در اواخر عصر برای نوجوانان ترشح می‌شود. مکمل های طبیعی ملاتونین بدون نسخه هستند و ممکن است به تنظیم مجدد ساعت داخلی بدن کمک کنند. این مکمل باید یک ساعت قبل از خواب مصرف شود. بااین‌حال بسیار مهم است که قبل از استفاده حتماً با پزشک مشورت کنید.

3. درمان شناختی رفتاری (CBT)

CBT نوعی گفتگو درمانی است که می‌تواند به افراد کمک کند افکار و رفتارهای منفی که بر خواب آنها تأثیر می‌گذارد تغییر دهند و می‌تواند درمان مؤثری برای بی‌خوابی در نوجوانان باشد

4. داروها

در برخی موارد، ممکن است داروهایی برای کمک به درمان اختلال خواب در نوجوانان تجویز شود. بااین‌حال، این داروها فقط باید تحت‌نظر پزشک استفاده شوند، زیرا ممکن است عوارض جانبی داشته باشند و ممکن است برای همه مناسب نباشند.

5. برطرف‌کردن مشکلات اساسی

گاهی اوقات، اختلالات خواب در نوجوانان به دلیل مسائل زمینه‌ای مانند استرس، اضطراب یا افسردگی ایجاد می‌شود. پرداختن به این مسائل از طریق درمان یا درمان‌های دیگر ممکن است به بهبود کیفیت خواب  نوجوانان کمک کند.

به‌طورکلی، بهترین راه برای درمان اختلال خواب در نوجوانان به خود فرد و علت اصلی مشکلات خواب او بستگی دارد. مهم است که فرد با پزشک یا متخصص خواب صحبت کند تا بهترین روش درمانی را برای خود بداند.

راه های درمان اختلال خواب در نوجوانان

بیشتر بخوانید: درمان افسردگی

نقش خانواده در درمان اختلال خواب در نوجوان چیست؟

حمایت خانواده و بودن در کنار نوجوانان می‌تواند تاثیر زیادی بر روند درمان اختلال خواب در نوجوانان داشته باشد. در زیر تعدادی از تاثیرات والدین بر روند بهبودی این اختلال در نوجوانان آورده شده است:

به عادات خواب آنها توجه کنید

والدین باید عادات خواب نوجوان خود را رعایت کنند، مانند اینکه چقدر می خوابد، چقدر طول می‌کشد تا به خواب برود و چند بار در طول شب از خواب بیدار می‌شود. آنها همچنین باید به دنبال علائم کمبود خواب مانند تحریک‌پذیری، عملکرد ضعیف تحصیلی و خواب‌آلودگی در طول روز باشند.

تشویق به رعایت عادات خواب

والدین باید نوجوان خود را تشویق کنند تا برنامه خواب منظمی داشته باشد، قبل از خواب از موبایل، تبلت و… خودداری کند و نزدیک به زمان خواب کافئین  مصرف نکنند. آنها همچنین باید یک محیط مناسب برای خواب، مانند اتاق‌خواب خنک، تاریک و آرام برای کودکان ایجاد کنند.

الگوی عادات خواب خوب

والدین باید خودشان الگوی عادات خواب خوب برای فرزندان باشند، مانند رفتن به رختخواب و بیدارشدن در یک ساعت معین هر روز، اجتناب از وسایل الکترونیکی قبل از خواب، و ایجاد محیطی مناسب برای خواب.

محدودیت‌ها را تعیین کنید

والدین باید محدودیت‌هایی را برای استفاده نوجوان خود از وسایل الکترونیکی، به‌ویژه قبل از خواب، تعیین کنند. آنها همچنین باید محدودیت‌هایی را برای فعالیت‌های فوق‌برنامه و تکالیف نوجوان خود تعیین کنند تا مطمئن شوند که زمان کافی برای خواب دارند.

با یک متخصص صحبت کنید

اگر مشکلات خواب نوجوان آنها ادامه داشت، والدین باید با متخصص یا روان‌درمانگر صحبت کنند. او می‌تواند به شناسایی هر گونه بیماری زمینه‌ای که ممکن است باعث مشکلات خواب شود کمک کند و درمان مناسب را توصیه کند.

خانواده در درمان اختلال خواب در نوجوان

بیشتر بخوانید: مهارت تاب آوری و تحمل سختی

سخن آخر

درمان اختلال خواب در نوجوانان یک مسئله مهم  است و 25 درصد از آنها تحت‌تأثیر این اختلال قرار می‌گیرند. رسیدگی سریع به این اختلال برای بهبود جنبه‌های مختلف زندگی  بسیار مهم است. بی‌توجهی به درمان اختلالات خواب در نوجوانان می‌تواند بر کیفیت زندگی  تأثیر منفی بگذارد. مهم است که نیازهای بیولوژیکی خواب نوجوانان را در نظر گرفته شود و از اضافه‌کردن استرس‌های غیرضروری به نوجوانان خودداری شود.

سوالات متداول

دکتر سعید انصاری

اطلاعات علمی و حرفه ای دکتر سعید انصاری: ● دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز ● مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی ● مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان ● برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی ● دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی ● دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران ● دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک ● همکاری با رادیو سلامت ● دوره تخصصی سکس تراپی ● انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی ● برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و … ● عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران

پاسخ

تماس سریع