درمان اختلال خواب؛ روش های موثر و اهمیت آن

درمان اختلال خواب بستگی به این دارد که چه نوع اختلالی دارید و پزشک ممکن است با توجه به نوع اختلال خواب شما گزینه های درمانی مختلفی پیشنهاد دهد. باید گفت میزان خواب در هر سنی و برای هر فردی متفاوت است. هر چه بدن رشد می کند و سن بالاتر می رود مقدار مورد نیاز خواب نیز فرق می کند. در واقع این باوری غلط است که هر فردی به 8 ساعت خواب در روز نیاز دارد. این میزان در افراد متفاوت است، بعضی از افراد با 6 یا 7 ساعت خواب راحت هستند بعضی ها نیز با 9 تا 10 ساعت. در نتیجه این میزان در افراد  بنا به شرایط متفاوت است و مهمترین موضوع کیفیت خوابمان است و اینکه وقتی خسته هستیم بخوابیم. این روزها افراد بیشتری دچار اختلالات خواب می‌شوند. برای درمان اختلالات خواب قطعا نیاز به دارو ندارید و راه کاری های دیگری نیز وجود دارد که در این مقاله به آنها اشاره می‌کنیم.

01:39
truncate dir-rtl

درمان بی خوابی

چرا درمان اختلال خواب از اهمیت زیادی برخوردار است؟

درمان اختلال خواب با توجه به اینکه کم خوابی باعث بروز مشکل در تمام کارهای روزانه می شود بسیار مهم است. از جمله تاثیرات درمان نکردن کم خوابی می توان به مواردی از جمله تصادف با ماشین، کم شدن انرژی موقع کار، مشکلات حافظه و بدخلقی اشاره کرد. به تازگی مشخص شده است کم خوابی با مشکلات قلبی، چاقی و دیابت نیز در ارتباط است همین امر درمان اختلال خواب را ضروری می‌کند. در واقع اگر فردی در بازه زمانی طولانی هنگامی که صبح از خواب بیدار می شود؛ حس می کند که هنوز نیاز به استراحت دارد، بهتر است با پزشک متخصص مشورت کند. خواب ناکافی تهدیدی برای سلامت و ایمنی بدن است.

اهمیت درمان اختلال خواب

بیشتر بخوانید: سندروم خستگی مزمن

روش های مختلف درمان اختلال خواب

برای درمان اختلالات خواب همانطور که گفته شد روش‌های مختلفی وجود دارند. به طور مثال برای آپنه خواب که در آن تنفس برای چند ثانیه قطع می شود از دستگاه کمک تنفسی استفاده می کنند. این دستگاه می تواند با بالا بردن فشار هوا مجرای تنفسی را باز نگه دارد و بیمار بدون هیچ گونه مشکل و قطع شدن تنفس بخوابد. لازم به ذکر است که حمله در خواب و یا سندروم پای بی قرار را می توانیم با دارو و عوض کردن روش زندگی تغییر داد. همچنین برای بی خوابی نیز می توانیم از داروها کمک گیریم و یا حتی با عوض کردن شیوه زندگی خود آن را کنترل کنیم. در ادامه به تعدادی روش‌های درمانی که برای درمان اختلال خواب ممکن است استفاده شوند؛ اشاره می‌کنیم.

درمان اختلالات خواب
  • دستگاه CPAP (فشار مثبت مداوم راه هوایی) برای آپنه خواب
  • درمان با نور روشن (صبح)
  • عادات خواب خوب و سایر تغییرات سبک زندگی مانند انجام ورزش روزانه و داشتن یک رژیم غذایی متعادل
  • درمان شناختی-رفتاری یا تکنیک های آرام سازی برای کاهش و درمان اضطراب ناشی از به خواب رفتن
  • داروها، از جمله قرص های خواب. مطمئن شوید که آنها را طبق توصیه متخصص خود و زمان کمتری مصرف کنید.

درمان شناختی رفتاری

با کمک چند روش ساده می توانیم اضطراب را در حین خواب کاهش دهیم. آموزش آرام سازی و بیوفیدبک به تنفس آرام، کاهش ضربان قلب، راحتی عضلات و خلق و خو کمک می کند. با صحبت درمانی نیز می توانیم جای اضطراب قبل از خواب را با افکار های مثبت عوض کنیم. این کار سبب می شود که ذهن در هنگام خواب آرام بگیرد.

بیشتر بخوانید: اختلال خواب در سالمندان

بهداشت خواب

بهداشت خواب به معنی بهبود در وضیت خواب است. بهداشت خواب در واقع مجموعه‌ای از روش‌ها و عادات است که به حفظ یک خواب سالم و باکیفیت کمک می کند. خواب کافی و مرتبط با ساعات خواب شبانه، منظم بودن الگوی خواب، ایجاد محیط خواب مناسب و رعایت اصول تغذیه قبل از خواب از جمله عواملی هستند که در ارتقای بهداشت خواب مهم می‌باشند. عادات سالم خوابیدن می توانند تأثیر مثبتی بر روی سلامت جسم و ذهن داشته باشند و به افزایش انرژی روزانه، تمرکز بیشتر، بهبود حافظه، ارتقا سیستم ایمنی بدن، کاهش استرس و بهبود کیفیت زندگی کمک کنند.

ورزش کردن

ورزش کردن مکمل آن است اما در آن زمان بندی بسیار مهم است. ورزش کردن در زمان عصر به خوابیدن در شب بسیار کمک می کند. بهتر است ورزش را در زمان‌های مناسبی انجام دهید. استفاده از تکنیک‌های مثل “ورزش صبحگاهی” می‌تواند در بیدارماندن شما و چرت زدن در طول روز کمک کند. به هر حال، هر فرد باید با توجه به برنامه خود و ظرفیت بدنی‌اش ورزش را انجام دهد

نوع ورزش به شما بستگی دارد. ورزش‌های مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه‌سواری، بدنسازی، و تمرینات ایروبیک و کاردیو واسکولار می‌توانند مفید باشند. انتخاب یک ورزشی که شما به آن علاقه دارید، به شما کمک می‌کند تا شوق بیشتری در برابر انجام آن داشته باشید. به علاوه، توصیه می‌شود قبل از شروع هر برنامه ورزشی، با پزشک معالج یا مربی ورزشی مشورت کنید تا برنامه‌ای مناسب و ایمن برای شما تعیین شود. با اینکه ورزش کردن برای تنظیم خواب مفید است، اما به هیچ وجه این نکته را فراموش نکنید که مشکلات خواب شما مستلزم بررسی و ارزیابی تخصصی توسط پزشک است.

غذاهای مشکل ساز

مصرف برخی غذاها و نوشیدنی ها 4 تا 6 ساعت قبل از خواب می تواند خوابیدن را دچار مشکل کند مثل کافئین که شامل قهوه، چای و نوشابه می شود. از غذاهای سنگین یا تند نیز باید اجتناب شود. به عنوان مثال الکل به برخی کمک می کند به خواب بروند اما در اواسط شب باعث بیدار شدن و بی خوابی آن ها می‌شود.با خوردن میان وعده سبک که دارای کربوهیدرات و پروتئین می باشد می توان خوابی راحت و سالم داشت. لازم به ذکر است که مصرف غلات با شیر یا کراکر و پنیر گزینه های مناسبی هستند، اما باید حداقل یک ساعت قبل از خواب مصرف شوند.

روش های درمان اختلال خواب

برای درمان اختلال خواب به چه پزشکی مراجعه کنیم؟

افرادی که از اختلال خواب رنج می برند، بهتر است به روانپزشک مراجعه کنند تا مشکل آن ها از طریق روان درمانی و یا مصرف دارو درمان شود. در طی جلسات رواندرمانی، روانپزشک منبع و علت اصلی بروز چنین اختلالاتی را در فرد بررسی می کند، سپس با مشاوره و ايجاد تغییرات در نحوه زندگی فرد و یا عادات خواب او به درمان مشکل بیمار خود کمک خواهد کرد. قبل از هر تصمیمی برای درمان اختلال خواب خود حتما با روان درمانگر خود مشورت کنید .

سخن آخر

دریافت تشخیص و درمان اختلال خواب بسیار مهم است، زیرا مسائل درمان نشده می تواند اثرات مضری بر سلامت، عملکرد کاری، روابط شخصی و توانایی انجام فعالیت های روزانه داشته باشد. رویکرد درمان اختلالات خواب بسته به نوع آن و دلیل زمینه ای می تواند متفاوت باشد. با این حال، درمان معمولاً شامل ترکیبی از مداخلات پزشکی و تنظیم سبک زندگی فرد است.

سوالات متداول درمان اختلال خواب

عدم درمان اختلال خواب منجر به چه مشکلاتی می‌شود؟

کمبود خواب کافی می تواند منجر به موارد زیر شود:
مشکل در یادگیری، به خاطر سپردن یا تصمیم گیری.
تغییر شخصیت مانند تحریک پذیری.
زمان واکنش کمتر (احتمال وقوع حوادث را افزایش می دهد).

آیا تغییر برنامه خواب بر درمان اختلال خواب می‎‌تواند تاثیرگذار باشد؟

بله. داشتن برنامه منظم خواب باعث تثبیت نظم در خواب فرد می‌شود و تاثیر مثبتی در پروسه درمان اختلالات خواب دارد.

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …
دیدگاه ها
  1. جوادی - سپتامبر 3, 2018 در 11:20 ق.ظ

    با سلام و عرض ادب خدمت شما. من خودم بیمارتونم و الان سه ساله که خیلی کمکم کردید. الان مشکلی که دارم اینه که خودم شرایط روحی روانیم بسیار خوب شده ولی شوهرم هنوز همون مشکلات رو داره. اعتیاد و پرخاشگری و عصبانیت. دکتر به هیچ عنوان نمیاد دکتر نه روانپزشک و نه ترک اعتیاد. چکار کنم تروخدا کمکم کنید.

    پاسخ
    • dransari - سپتامبر 5, 2018 در 9:41 ق.ظ

      خدا روشکر که خودتون حالتون بهتره. ببینید برای افراد معتاد ما لغت بیمار را در نظر می گیریم. این بیماری می تواند خفیف یا شدید باشد. در صورت خفیف بودن بیماری، فرد خودش تا حدودی می تواند تشخیص دهد که نیاز به درمان دارد و باید خودش تصمیم به شروع درمان بگیرد. ولی در بیمارانی که شدت بیماری حاد است، نیاز به اعمال زور گاهی پیش می آید.

      پاسخ
  2. pm - اکتبر 13, 2018 در 7:50 ب.ظ

    سلام
    دختر ۲۱ ساله که مدت حدودا دو ساله میشه گفت هرشب دچار فلج خواب یا همون بختک میشم قبلا هم این مشکل رو داشتم از چند سال پیش اما تو این دوسال خیلی بیشتر شده باید چیکار کنم..؟

    پاسخ
    • dransari - فوریه 14, 2019 در 9:21 ق.ظ

      با مطب تماس بگیرید

      پاسخ
  3. مریم سماواتی - مارس 9, 2019 در 11:13 ق.ظ

    دکتر سلام خیلی ممنون بابت سایت خوبتون. من یه سوال داشتم. دخترم 5 سالشه و شبا همش از خواب می پره. البته هرشب نه. هفته ای سه چهار بار به نظرتون اختلال خواب داره؟

    پاسخ
    • dransari - مارس 9, 2019 در 11:19 ق.ظ

      باید تو بازه های زمانی بیشتر بررسی بشه. احتمالا مشکلی نیست اگر کوتاه مدت باشه ولی حتما بررسی شود

      پاسخ
  4. سمیرا - فوریه 5, 2023 در 2:31 ب.ظ

    سلام آقای دکتر من فقط یبار دچار فلج خواب شدم واکثراتوی خواب دقیقا جایی که خوابیدمو میبینم وبارها بارها تلاش میکنم ازخواب پاشم ولی نمیتونم حتی پسرم ک کنارم خوابیده دیدم فک کردم پاشدم دستشو گرفتم کامل حس کردم وبعد که میخواستم بشینم متوجه شدم هنوز بیدار نشدم دستو ما میزنم برگردم ب بدنم حدود ۳ ۴ دیقه ذکر میگم توخواب وبعدش ب حالت آشفته بیدارمیشم درحالی که میگن ن حتی صداتم درنمیومد توخواب چ برسه دستو پازدن حس میکنم توخواب اگه پاشم وبرنگردم توهمون حالت میمونم ومیمیرم لطفا جواب بدید بهم

    پاسخ
    • دکتر سعید انصاری - آوریل 26, 2023 در 6:35 ق.ظ

      سلام فلج خواب که عموم به آن بختک می‌گویند اختلالی شایع است که اکثر افراد آن را تجربه کرده‌اند این تجربه سخت و پر استرس هست غلت ایجاد آن اختلالات اظطرابی هست در اصل ما فلج خواب را درمان نمی‌کنیم، ما جستجو می‌کنیم تا منشا اختلال اظطرابی فرد را پیدا کنیم و آن را بسته به نیاز دارو درمانی می‌کنیم و یا روان درمانی پیشنهاد می‌شود به یکی از همکاران روانپزشک مراجعه شود

      پاسخ

پاسخ

Call Now Buttonتماس سریع