درمان استرس؛ موثرترین راهکارهای درمانی استرس چیست؟

درمان استرس از اهمیت بسیاری برخوردار است، زیرا استرس می‌تواند تأثیرات بسیار گسترده‌ای بر روان و جسم انسان داشته باشد. استرس ممکن است باعث افزایش تنش‌های روانی، کاهش تمرکز و توجه، افزایش فشار خون، شرایط مضطرب‌ کننده، افسردگی و حتی اختلالات خواب شود.

این وضعیت‌ها می‌توانند به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر سلامتی جسمی و روانی شخص تأثیر بگذارند و بر کیفیت زندگی او تأثیر بسزایی داشته باشند. توجه به این نکته بسیار مهم است که اگر متوجه شدید استرس زندگی روزمره شما را مختل کرده است، سریعا برای درمان آن به روانپزشک و مشاور مراجعه کنید. با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید تا به بررسی بهترین و موثرترین راهکارهای درمان استرس بپردازیم.

محتوا

آیا روش‌ های درمان استرس در همه افراد یکسان است؟

روش‌های درمان استرس نیاز به شخصی‌سازی دارند. هر فرد دارای ویژگی‌ها و شرایط زندگی متفاوتی است؛ بنابراین، روش‌های درمانی نباید به صورت یکسان برای همه در نظر گرفته شوند. افراد با توجه به نیازها، ویژگی‌ها و شرایط فردی خود ممکن است به روش‌های مختلفی نیاز داشته باشند تا بتوانند استرس خود را کاهش دهند یا مدیریت کنند. به همین دلیل است که شخصی‌سازی درمان استرس می‌تواند به افراد کمک کند تا راه‌حل‌های مناسبی را برای مدیریت استرس خود پیدا کنند و بهبودی مناسبی را تجربه کنند.

اهمیت درمان استرس

بیشتر بخوانید: مشاوره آنلاین روانشناسی

نقش روانپزشک در درمان استرس

هدف از کنترل علائم و علل استرس و یا رفتن به روانپزشک، این است که شما راه های حدف و كنترل استرس زندگی تان را یاد بگیرید. یکی از ساده ترین راه ها در کاهش استرس، “نه” گفتن است.

نقش روانپزشک در درمان استرس

افرادی که استرس دارند به نحويى که استرس بر کیفیت زندگی و روابط شان تاثیر می گذارد، بهتر است به مشاور و یا روان پزشک مراجه کنند. تحریک پذیری، عادات عصبی، عدم تمرکز و یا حتی پشت درد و گردن درد، از جمله علائم استرس هستند. اگر قادر به انجام برخی از وظایف و مسئولیت ها نیستید، بهتر است آن را به دیگران محول کنید، تا از فشار و استرس تان کاسته شود. بياد داشته باشيد شما تنها کسی هستید که می توانید از احساسات و سلامت ذهن خود محافظت کنید.

در آزمون زیر می توانید متوجه بشوید که آیا استرس دارید و نیازمند مراجعه به روانپزشک هستید یا خیر:

/5

آیا به استرس دچار شده اید؟

این آزمون شما را درشناخت استرسی که ممکن است داشته باشید کمک می کند.

آزمون-استرس

1 / 5

1) آیا با مسائل پیش آمده به راحتی کنار می آیید؟

2 / 5

2) آیا دچار اختلال خواب هستید؟

3 / 5

3) آیا نمی توانید درست تمرکز کنید و دچار مشکل هستید؟

4 / 5

4) آیا بیش از گذشته احساس غم و ناراحتی می کنید؟

5 / 5

5) آیا همیشه احساس خستگی دارید و تمایل ندارید فعالیت بدنی انجام دهید؟

Your score is

0%

بیشتر بخوانید: درمان اضطراب

مراحل درمان استرس چیست؟

توجه به مراحل درمان استرس باعث پیشرفت و بهبودی فرد در مدیریت استرس می‌شود. شناخت و تشخیص دقیق میزان استرس، تعیین روش‌های مناسب برای مدیریت آن و پیگیری مداوم اثربخشی درمان، از جمله مراحل اساسی در درمان استرس هستند.

پایبندی در این مراحل می‌تواند به فرد کمک کند تا استرس خود را کاهش داده و به سلامت روانی و جسمی بهتری دست یابد. در ادامه به سه مرحله مهم در پرئسه درمان استرس می‌پردازیم.

مراحل درمان استرس چیست؟

مرحله اول: انتخاب بهترین دکتر برای درمان استرس

قدم اول در درمان استرس، یافتن روانپزشکی با تجربه می باشد که شما را در این مسیر یاری کند. بهترین دکتر برای درمان استرس، پزشکی است که برای شما وقت کافی می گذارد و به صحبت های شما به طور کامل گوش می دهد تا بهترین راهکار درمانی را به شما ارائه دهد.

مرحله دوم: بررسی عوامل موثر در ایجاد استرس

در این مرحله، پزشک موقعیت ها، شرایط و افرادی که باعث افزایش استرس در شما می شوند و همچنین علائم ایجاد شده در بیمار را مورد ارزیابی قرار می دهد. مثلا اگر بیمار از صحبت کردن در جمع دچار استرس می شود، درمان از این آیتم آغاز می شود.

مرحله سوم: انتخاب روش درمانی مناسب توسط پزشک

در مرحله آخر، با توجه به میزان استرس و عوامل موثر در استرس بیمار، برنامه درمانی توسط پزشک مشخص می شود. درمان استرس ممکن است توسط تغییر سبک زندگی، دارودرمانی، روان درمانی، رفتار درمانی شناختی (CBT)، تمرینات تنفسی و مدیتیشن و … انجام شود.

همانطور كه ميدانيد استرس بخش جدا نشدنی زندگی ما است و می تواند در هر سن و جنسی اتفاق بیفتد، تبدیل به استرس های مزمن شود و بر سلامت جسمانی و روانی مان تاثیر بگذارد. بسیاری از عوامل ایجاد کننده استرس، در صورتی که شدید باشند می توانند منجر به بروز استرس مزمن شوند.

برای دریافت مشاوره از دکتر سعید انصاری فرم زیر را پر کنید:

نام و نام خانوادگی
شماره تماس
اطلاعات شما با موفقیت ثبت شد.
خطایی رخ داده است. لطفا همه موارد را پر کرده و مجدد امتحان کنید.

بیشتر بخوانید: مهارت تاب آوری و تحمل سختی

آیا تنظیم ساعت بدن به کاهش یا درمان استرس کمکی می‌کند؟

افرادی که از استرس رنج می برند، در واقع ساعت بدنشان نیز دچار اختلال شده است. تنظیم ساعت بدن برای داشتن احساس راحت و خوب، خواب آرام و حتی سرحال پاشدن از خواب ضروری است. برای تنظیم ساعت بدن، اولین کاری که باید کرد این است که زمان مشخصی برای خوابیدن و بیدار شدن خود تعیین کنید. 2 تا 3 هفته طول می‌کشد تا ساعت بدن شما خود را با آن تنظیم کند.

برنامه زمانبندی خود را دقیقاً رعایت کنید. تا وقتی ساعت بدن شما دوباره به کار نیافتد، مشکل خواب شما حل نخواهد شد. اگر 45 دقیقه پس از آن که به بستر رفتید هنوز خوابتان نبرده بود، بلند شوید و کتاب بخوانید یا کارهای خانه را انجام دهید. دیر یا زود خوابتان خواهد گرفت.  سعی کنید هر شب در ساعت تعیین شده به رختخواب بروید. با کاهش سطح استرس، ساعت بدن شما کارش را آغاز خواهد کرد و به تدریج خود را با زمانبندی خواب شما تطبیق می کند.

نکات مهم در درمان استرس

در مورد درمان استرس تحقیقات گسترده ای انجام گرفته که در زیر به چند مورد از نکاتی که در درمان استرس مفید هستند اشاره می کنیم:

شناسایی علت دقیق ایجاد استرس 

حالات و روحیات خود را در طول روز بررسی کرده هر زمان که احساس استرس کردید، دلیل ایجاد آن و افکار و حالات روحیتان را بنویسید. تمامی تعهدات، اولویت ها و وظایف خود را بر روی کاغذ آورده و در صورتی که هر یک از آنها ضروری نیستند حذفشان کنید.

به روابطتان اهمیت دهید 

با اینکه دیده شده در برخی روابط مانند روابط بین زوجین، وقوع یک دعوا می تواند سطح استرس را بالا ببرد ولی در بسیاری مواقع تنش زا، صحبت با اعضای خانواده و دوستان نزدیک و همسر می تواند از بار استرسی وارده به میزان زیادی بکاهد.

در زمان عصبانیت راه بروید 

هر زمان که عصبانی شدید تا شماره 10 بشمارید و یا راه بروید و سپس دوباره به موضوع مورد نظر بپردازید. ورزش کردن موجب تولید هورمون آندورفین در بدن می شود که به بهبود حالات روانى منجر می شود. سعی کنید راه رفتن را در برنامه روزانه تان قرار دهید تا از تاثیرات شگفت آن در بهبود حالات روحی خود بهره مند شوید.

به ذهنتان استراحت دهید 

گاهی نیاز است تا مغز هیچ گونه فعالیتی نداشته باشد و استراحت کند تا آرامش از دست رفته را باز یابد. سعی کنید حداقل 7 تا 8 ساعت در شب بخوابید. از مصرف کافئین بپرهیزید، تلویزیون و گوشی همراه و لپ تاب تان را کنار گذاشته و در زمان مشخصی هر شب به خواب بروید. از ورزش هایی مانند یوگا بهره مند شوید تا سطح استرس تان کاهش یابد.

گرفتن مشاوره: در صورت انجام تمامی موارد فوق و تجربه دوباره ی استرس های مزمن و گاه و بیگاه که قادر به کنترل شان نمی باشید، می توانید از مشاوره های یک روانپزشک یا روان درمانگر بهره مند شوید.

کلام اخر

درمان استرس، به عنوان موضوعی که می‌تواند باعث بروز مشکلات زیادی برای شما شده و در زندگی روزمره و کار شما اختلال ایجاد کند. در صورت مشاهده علائم استرس و قرارگیری در شرایط استرس زا، این موضوع را جدی گرفته و حتما به روانپزشک برای درمان آن مراجعه نمایید تا از بروز عوارض جبران ناپذیر در جسم روان خود پیشگیری نمایید.

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …
دیدگاه ها
  1. زهرا - ۲۶ آبان ۱۴۰۰ در ۰۹:۱۸

    دکتر جان سلام. وقتتون بخیر. من دخترم کنکوریه. این آزمون های هفتگی رو میره برای اینکه ترسش از کنکور بریزه و با آزمون کلاً آشنا بشه ولی این آزمون ها بجای اینکه ترسشو بریزن بیشتر آشفته اش می کنن. خیلی استرس بیش از حد داره طوری که دو بار وسط آزمون هاش عذر می خوام حالش بهم خورد. چیکارش کنم این استرسش می ترسم برای کنکورش ضرر بزنه و اونم خراب بشه. من همین یه دخترو دارم نمی خوام یوقت خدایی نکرده این بهش آسیب بزنه و رشته ای که می خواد قبول نشه.

    پاسخ
    • دکتر سعید انصاری - ۲۶ آبان ۱۴۰۰ در ۰۹:۱۹

      سلام اول از همه شما باید روی استرس خودتون کار کنید. شما باید به دخترتون آرامش بدید. هر مشکلی که براش پیش میاد نباید شما رو بهم بریزه. شما خونسردیتونو حفظ کنید. از مقایسه دخترتون با بچه های دیگه به شدت پرهیز کنید. این مورد یکی از استرس زا ترین مسائل برای یک نوجوونه. بهش بگید که حتی اگر هم در کنکور موفق نشد باز هم دختر شماست و مورد قبول شماست و شما عاشقانه دوستش دارید. باز برای تشخیص بهتر مشکل من توصیه ام اینه که یک بار همراه با دخترتون برای جلسه مشاوره به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ
  2. راضیه - ۲۶ آبان ۱۴۰۰ در ۰۹:۱۱

    سلام من ۵ سال پیش دچار ترس از مرگ یا همون پانیک شدم ک بعد از مصرف قرص ها چند سالی هست ک مشکلم رفع شده ولی کماکان بصورت نصف قرص ادامه میدم مدتیه قصد بارداری دارم آیا این دارویی که مصرف می کنم تاثیری روی بچه دار شدنم داره؟

    پاسخ
    • دکتر سعید انصاری - ۲۶ آبان ۱۴۰۰ در ۰۹:۱۴

      حملات پانيك با دارو و و رفتاردرماني قابل كنترل و اينكه در طولاني مدت تكرار نشده احتمالاً كنترل شده ولي بهتره داروهاتون رو ادامه بدين و در بچه دار شدن شما تاثيري نداره.

      پاسخ
  3. مریم - ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ در ۱۱:۱۲

    سلام آقای دکتر خیلی خسته نباشید. من یه سوال دارم. دخترم برای ازدواجش خیلی استرس داره قبلا با یه پسری رابطه داشته و با ایشون به نتیجه نرسیدن و الان نامزدشونو دوست نداره فقط می خواد ازدواج کنه. ما بهش میگیم اشتباهه ولی میگه من باید ازدواج کنم که اونو فراموش کنم ولی استرس زیادی داره شبا بی خوابی داره. به نظرتون چیکارش کنم؟

    پاسخ
    • dransari - ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ در ۱۱:۲۰

      ایشون حتما باید چند جلسه نزد همکاران روانشناس مشاوره ببینند و بعد برای ازدواج یا عدم ازدواج اقدام کنند. در صورتی که مشکلات رفتاری چندین ساله است می توانند به روانپزشک مراجعه کنند

      پاسخ
  4. تارا - ۱۲ شهریور ۱۳۹۷ در ۱۱:۲۰

    دکتر جان سلام. وقتتون بخیر. من دخترم کنکوریه. این آزمون های هفتگی رو میره برای اینکه ترسش از کنکور بریزه و با آزمون کلاً آشنا بشه ولی این آزمون ها بجای اینکه ترسشو بریزن بیشتر آشفته اش می کنن. خیلی استرس بیش از حد داره طوری که دو بار وسط آزمون هاش عذر می خوام حالش بهم خورد. چیکارش کنم این استرسش می ترسم برای کنکورش ضرر بزنه و اونم خراب بشه. من همین یه دخترو دارم نمی خوام یوقت خدایی نکرده این بهش آسیب بزنه و رشته ای که می خواد قبول نشه.

    پاسخ
    • dransari - ۱۴ شهریور ۱۳۹۷ در ۰۹:۴۰

      اول از همه شما باید روی استرس خودتون کار کنید. شما باید به دخترتون آرامش بدید. هر مشکلی که براش پیش میاد نباید شما رو بهم بریزه. شما خونسردیتونو حفظ کنید. از مقایسه دخترتون با بچه های دیگه به شدت پرهیز کنید. این مورد یکی از استرس زا ترین مسائل برای یک نوجوونه. بهش بگید که حتی اگر هم در کنکور موفق نشد باز هم دختر شماست و مورد قبول شماست و شما عاشقانه دوستش دارید. باز برای تشخیص بهتر مشکل من توصیه ام اینه که یک بار همراه با دخترتون برای جلسه مشاوره به روانپزشک مراجعه کنید.

      پاسخ

پاسخ

تماس سریع