آثار کودک آزاری عاطفی

کودک آزاری عاطفی که گاهی به آن آزار روانی نیز می گویند، الگویی از رفتار است که به احساس ارزشمندی کودک آسیب می رساند و بر رشد عاطفی او تأثیر منفی می گذارد. اگر کودک را مورد انتقاد، تهدید، تحقیر و سرزنش قرار دهید، به مرور آثار منفی که بر روی روان فرزند شما گذاشته است را مشاهده می‌کنید.

کودک آزاری عاطفی می تواند همراه با آزار جسمی، سوء استفاده جنسی یا بی توجهی رخ دهد که یکی از بد‌ترین انواع سوء استفاده هستند. کودک آزاری عاطفی اغلب، ظریف و موذیانه عمل می‌کند و به آرامی عزت نفس و احساس امنیت کودک را از بین می برد.

کودک آزاری عاطفی در مورد قدرت و کنترل است. کسانی که مرتکب کودک آزاری هستند با استفاده از کلمات و اعمالی که از نظر عاطفی آزاردهنده و آسیب رسان است، کودک را آزار می‌دهند و کنترل می کنند. تجربه کودک آزاری عاطفی اثرات مخرب پایدار، از جمله افزایش نرخ بیماری و اختلالات سلامت روان را به همراه دارد.

محتوا

نشانه های کودک آزاری عاطفی

تشخیص سوء استفاده عاطفی نسبت به سایر اشکال کودک آزاری دشوارتر است. به طور معمول، در محدوده خانه کودک اتفاق می افتد، بدون هیچ شاهدی که در آن جا وجود داشته باشد. ممکن است هیچ نشانه آشکار و ظاهری مبنی بر وقوع آزار وجود نداشته باشد (همانطور که در مورد آزار فیزیکی وجود دارد). گاهی اوقات رفتار کودک تنها چیزی است که نشان دهنده وجود مشکل است.

رفتارهای نامناسب از نظر رشد، مانند رفتار بسیار نابالغ یا بیش از حد بالغ برای سن خود، می تواند نشانه ای از سوء استفاده و کودک آزاری باشد. به عنوان مثال، کودکی که قبلاً به خود اطمینان داشت و به دنبال توجه اضافی نبود، ممکن است ناگهان به بزرگسالان غیر آزارگر وابسته شود. بعلاوه، ممکن است کودک شروع به بازی کردن کند یا از نظر اجتماعی یا تحصیلی دچار مشکل شود.

شناسایی سوء استفاده عاطفی

رفتارهایی که می توانند نشانه های سوء استفاده عاطفی باشند عبارتند از:

  • اضطراب، افسردگی و یا اجتناب
  • کاهش عملکرد در مدرسه
  • تاخیر در رشد عاطفی
  • تمایل به آسیب رساندن فیزیکی به خود یا دیگران
  • ناامیدانه به دنبال محبت از سایر بزرگسالان است
  • دچار شب ادراری شدن کودک
  • شکایات مکرر از سردرد، معده درد یا سایر علائم جسمی بدون علت شناخته شده
  • نداشتن علاقه به انجام فعالیت های اجتماعی
  • عزت نفس پایین

ممکن است تصور کنید که کودکی که مورد آزار و اذیت قرار می‌گیرد، به مراقب بزرگسالی که از او سوء استفاده می‌کند وابسته نیست اما همیشه اینطور نیست. کودکان اغلب به فردی که از آنها سوء استفاده می کند وفادار می مانند. روابط والدین و فرزند پیچیده است و کودکان معمولاً تأیید و محبت والدین خود را می‌خواهند، حتی اگر مراقب آنها بدرفتار باشد. بعلاوه، آنها ممکن است از اینکه در صورت افشای سوء استفاده چه اتفاقی می افتد نیز بترسند.

کودکی که از نظر عاطفی مورد آزار و اذیت قرار گرفته است نیز ممکن است فکر کند که نام بردن، انتقاد شدید یا انکار محبت یک روش عادی زندگی است. آنها ممکن است به کسی در مورد سوء استفاده نگویند زیرا معتقدند تجربیات آنها نشان دهنده رفتار عادی خانواده است. علاوه بر این، آنها ممکن است خجالت بکشند یا فکر کنند که این تقصیر آنهاست.

ویژگی های افراد آزار دهنده

در حالی که شناسایی عاملان سوء استفاده عاطفی دشوار است، اما علائم بالقوه ای وجود دارد که ممکن است نشان دهد یک بزرگسال از کودک آزاری می کند. تحقیر کودک در ملاء عام، اعتراف آشکار به دوست نداشتن یا نفرت از کودک، اعمال تنبیه های شدید، داشتن انتظارات غیرواقعی و دوری یا بی تفاوتی عاطفی از رفتارهای آزاردهنده عاطفی هستند. برخی از افرادی که کودک آزاری می کنند، سابقه خشونت و پرخاشگری دارند یا اختلالات مصرف مواد دارند.

با این حال، اگر فکر می‌کنید کودکی مورد آزار عاطفی قرار می‌گیرد، به‌طور خودکار فرض نکنید که این آزار توسط والدین کودک انجام شده است. در حالی که احتمال اینکه کودک توسط یک مراقب یا یکی از اعضای خانواده مورد آزار قرار گیرد، بیشتر است، اما هر فرد مرجعی می تواند آزاردهنده باشد. به عنوان مثال، یک مربی، یک مربی مهدکودک، معلم، کشیش یا حتی یک خواهر یا برادر بزرگتر ممکن است کودک را آزار دهد. همچنین، ممکن است دلایل دیگری نیز برای تغییر رفتار کودک وجود داشته باشد.

انواع کودک آزاری عاطفی

کودک آزاری عاطفی می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. در یک سر طیف، توهین یا تحقیر کلمات یا اعمال قرار دارد، در حالی که می تواند بی تفاوتی و غفلت کامل باشد. مراقبی که از نظر عاطفی توهین آمیز است، اغلب از کلمات برای کودک آزاری استفاده می کند، اما اعمال او نیز می تواند توهین آمیز باشد و گاهی اوقات، این فقدان عمل است که توهین آمیز است.

زمانی که والدین یا مراقب به کودک محبت نشان نمی دهند یا به او احساس نیاز، امنیت و شایسته بودن نمی دهند، این اقدامات منجر به محرومیت عاطفی می شود. افرادی که کودک آزاری می کنند نیز ممکن است از محبت فیزیکی یا لمس محبت آمیز خودداری کنند، که هر دو برای رشد عاطفی و احساس امنیت کودک ضروری هستند.

هر فردی در زندگی کودک می تواند از نظر عاطفی آزار دهنده باشد و آزارش می تواند اشکال مختلفی داشته باشد. نمونه هایی از سوء استفاده عاطفی عبارتند از: پرستار بچه ای که دائماً سر بچه ها فریاد می زند و تهدید می کند، قرار گرفتن در معرض خشونت خانگی در خانه، کسی که می گوید ای کاش بچه ای وجود نداشت، معلمی که جلوی بچه ها، کودکی را مسخره می کند و یا والدین مبتلا به اختلال مصرف الکل که هنگام نوشیدن عصبانی می شوند.

دکتر سعید انصاری

اطلاعات علمی و حرفه ای دکتر سعید انصاری: ● دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز ● مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی ● مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان ● برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی ● دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی ● دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران ● دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک ● همکاری با رادیو سلامت ● دوره تخصصی سکس تراپی ● انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی ● برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و … ● عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران

پاسخ

Call Now Buttonتماس سریع