چرا درمانگران سوالات باز می‌پرسند؟

اگر تحت درمان بوده اید، احتمالا متوجه شده اید که درمانگر شما سوالات مبهم زیادی می پرسد. سؤالات باز نه تنها ابزار مفیدی در درمان هستند، بلکه راه خوبی برای شروع گفتگو در مورد زندگی روزمره نیز هستند. در ادامه به ارزش این نوع سوالات به ظاهر مبهم، پرداخته می‌شود.

محتوا

سوالات باز در مقابل سوالات بسته

اکثر درمانگران برای پرسیدن سؤالات باز آموزش دیده اند. سوالات باز سوالاتی هستند که به شما این امکان را می دهند که به جای پاسخ دادن با “بله” یا “خیر”، هر مقدار جزئیاتی را که می خواهید ارائه دهید. سؤالات باز شما را تشویق می کند که مطالب مرتبط را در مورد زندگی، طرز تفکر و اعتقادات خود به اشتراک بگذارید.

سوالات باز در مقابل سوالات بسته

جملات زیر را در نظر بگیرید:

  • آیا رابطه خوبی با والدین خود دارید؟
  • از رابطه ات با پدر و مادرت بگو.

دو سوال پرسیده شده یکسان است، اما پاسخ ها احتمالاً بسیار متفاوت خواهند بود. سوال اول یک سوال بسته است. پاسخ مورد انتظار “بله” یا “خیر” است. اگر یک درمانگر آن سوال را بپرسد و یکی از آن پاسخ ها را دریافت کند، توپ به زمین درمانگر باز می گردد تا پاسخ کامل تری را تشویق کند. با یک سوال بسته، فرد بیمار ممکن است ترجیح دهد بیشتر بگوید، اما اغلب این کار را نمی کند.

تفاوت مهم دیگری نیز بین این دو جمله وجود دارد. شماره یک سوال پیشرو است. زمانی که این سوال پرسیده می‌شود فرد از رابطه خوب خود با والدینش می‌گوید.

9 سوال باز رایج در درمان

روش درمان هر درمانگری متفاوت است، همانطور که رویکردهایی که ممکن است استفاده کنند نیز متفاوت است. در ادامه برخی از سوالات باز رایجی که درمانگران ممکن است در اولین جلسه ملاقات شما بپرسند را برایتان آورده ایم:

چه چیزی باعث شده به اینجا مراجعه کنید؟
آیا قبلاً به یک مشاور / درمانگر / روانشناس مراجعه کرده اید؟
به نظر شما بزرگترین مشکلتان چیست؟
این مشکل چه احساسی در شما ایجاد می کند؟
چه چیزی مشکل شما را بهتر می کند؟
دوست دارید چه تغییرات مثبتی در زندگی شما رخ دهد؟
به طور کلی حال و هوای خود را چگونه توصیف می کنید؟
از فرآیند مشاوره چه انتظاری دارید؟
چه چیزی لازم است تا شما احساس شادی یا آرامش بیشتری داشته باشید؟

انواع سوالات باز

سؤالات باز احتمالاً دارای «چه کسی، چه چیزی، کجا، کی، چرا و چگونه» هستند. این سوالات انواع مختلفی از پاسخ ها را نشان می دهد که می تواند برای یک درمانگر مفید باشد.

  • چه کسی: بینش نسبت به روابط را برمی انگیزد
  • چه چیزی: اغلب منجر به حقایق می شود
  • کجا: امکان بحث در مورد مکانی که اتفاق در آن رخ داده است را فراهم می کند
  • زمان: زمان وقوع یک مشکل را نشان می دهد، از جمله اتفاقاتی که بلافاصله قبل و بعد از آن زمان رخ داده است
  • چرا: اغلب دلایلی را به همراه دارد
  • چگونه: فرد را قادر می سازد تا در مورد احساسات و یا فرآیندها صحبت کند

لحن مناسب صدا هنگام پرسیدن هر سؤالی مهم است، به ویژه هنگام پرسیدن سؤالات «چرا». شروع یک سوال با “چرا” می تواند متهم کننده به نظر برسد و باعث شود که فرد پاسخ دفاعی بدهد. استفاده از لحن بدون قضاوت می تواند از این پاسخ جلوگیری کند.

استفاده از سوالات باز در زندگی روزمره

درمانگران تنها کسانی نیستند که از استفاده از سوالات باز سود می برند. هر کسی می تواند از سوالات باز در زندگی روزمره خود استفاده کند. حقیقت این است که وقتی سؤالات باز و بسته می‌پرسید، به احتمال زیاد مکالمه‌ای جریان پیدا می‌کند و با مردم ارتباط برقرار می‌کنید.

اگر با کسی صحبت می‌کنید که خیلی نمی‌شناسید، از او سؤالات باز بپرسید. در واقع، اگر به سؤالی با پاسخ بله یا خیر فکر می کنید، ببینید آیا می توانید آن را طور دیگری بپرسید که پاسخی طولانی تر داشته باشد و در عوض آن را بپرسید. مکالمه احتمالاً راحت‌تر پیش می‌رود و شما آن شخص را در سطح عمیق‌تری خواهید شناخت.

کلام آخر

سؤالات باز قرار نیست مبهم، طفره‌آمیز یا آزاردهنده باشند. در عوض، آنها راه درمانگر شما برای شناختن شما هستند، مانند شناختن آنچه که شما را وادار می کند، به آنچه فکر می کنید، آنچه شما را دچار اشکال می کند، آنچه را که دوست دارید، و اینکه چگونه می توانند به بهترین شکل به شما کمک کنند. پاسخ‌های شما احتمالاً اطلاعات مفیدتری را نسبت به سؤالات «بله» یا «نه» به آنها ارائه می‌دهد.

در نظر داشته باشید که سوالات باز در روز بپرسید تا مکالمات طولانی تری را آغاز کنید و ببینید که چگونه بر روابط شما تأثیر می گذارد.

دکتر سعید انصاری

اطلاعات علمی و حرفه ای دکتر سعید انصاری: ● دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز ● مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی ● مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان ● برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی ● دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی ● دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران ● دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک ● همکاری با رادیو سلامت ● دوره تخصصی سکس تراپی ● انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی ● برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و … ● عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران

پاسخ

تماس سریع