روان درمانگر کیست؟

روان درمانگر نقش بسیار مهمی در فرآیند بهبود روانی و عاطفی افراد ایفا می‌کند. او با بهره‌گیری از دانش تخصصی و روش‌های مختلف درمانی، به افراد کمک می‌کند تا با چالش‌ها و مشکلات روانی خود روبرو شوند و راه‌های سالم‌تری برای مقابله با مسائل زندگی پیدا کنند. روان درمانگران با توجه به نیازهای منحصر به فرد هر فرد، از رویکردهای مختلف مانند روان درمانی تحلیلی، شناختی-رفتاری، درمان‌های مبتنی بر دلبستگی و سایر شیوه‌ها استفاده می‌کنند تا به مراجعان در درک و حل مشکلات عاطفی، رفتاری و ذهنی خود کمک کنند. در این مقاله با ما همراه باشید تا در خصوص اینکه روان درمانگرکیست، توضیح دهیم.

00:39
truncate dir-rtl

صدای رضایت بیمار از دکتر انصاری

محتوا

مفهوم روان درمانگر

یک روان درمانگر با صحبت کردن با افراد به آنها کمک می‌کند تا احساس شادی و سلامتی بیشتری داشته باشند و بهترین راه را برای کمک به آنها تعیین می‌کند. روانپزشکان، روانشناسان، مشاوران و مددکاران اجتماعی همه روان درمانگرانی هستند که هر کدام وظایف متفاوتی دارند ومی توانند با یک نفر، یک زوج، یک گروه یا یک خانواده کار کنند.

وظیفه اصلی روان درمانگر این است که فضایی امن و غیرقضاوتی برای مراجعان ایجاد کند، جایی که افراد بتوانند آزادانه احساسات و تجربیات خود را بیان کنند. این امر به فرد کمک می‌کند تا مشکلات خود را درک کند و با حمایت روان درمانگر، به فرآیند درمان و تغییرات مثبت در زندگی خود ادامه دهد. روان درمانگر علاوه بر کمک به افراد در حل مشکلات جاری، به تقویت مهارت‌های مقابله‌ای و ایجاد روابط سالم‌تر نیز کمک می‌کند. در نتیجه، روان درمانگر نقش اساسی در بهبود سلامت روانی افراد ایفا می‌کند.

معرفی روان درمانگر

انواع روان درمانگر

گاهی اوقات برای درمان برخی مشکلات نیاز است که گفتار درمانی همراه با داروها یا تغییر سبک زندگی همراه باشد. ولی تمامی روان درمانگر ها مجوز این را ندارند که برای بیماران دارو تجویز کنند. روانپزشک، روانشناس، روانکاو، روان درمانگر و … کلماتی هستند که افراد را در زمان مراجعه به مشاور و روان درمانگر دچار سردرگمی می‌کنند. در ادامه به توضیح هر کدام از این عناوین می‌پردازیم.

1. روانپزشک (روان درمانگر)

روانپزشک دارای مدرک پزشکی بوده و بر خلاف سایر روان درمانگران و روانشناس ها می تواند داروهای مورد نیاز برای بیمار را تجویز نماید. بسیاری از متخصصین اعصاب و روان که به عنوان روانپزشک یاد می‌شوند، می توانند نسخه و دارو ارائه کنند. با این حال برای درمان بیماری ها و اختلالات روانپزشکی نیاز به جلسات مشاوره دارند. روانپزشک می‌تواند به عنوان یک روان درمانگر در کنار بیمار باشد و به درمان اختلالات روان بپردازد.

2. روانشناس (روان درمانگر)

روانشناسان دارای مدرک روانشناسی هستند (باید فوق لیسانس یا دکتری باشند) و در مقوله هایی مانند روان درمانی، تست روانشناسی و درمان های بدون دارو دوره و آموزش دیده اند. همچنین در پروتکل های تحقیقاتی نیز حضور دارند و در خصوص مواردی خاص مانند زوج درمانی و مشاوره های تحصیلی می توانند افراد را راهنمایی کنند.
برخی از روانشناسان بر روی موارد بالینی آموزش می بینند و دکترای این رشته را دریافت می کنند و به افراد مشاوره روان درمانی می دهند.

3. مددکار اجتماعی

در واقع به متخصصانی گفته می‌شود که در مکان هایی مانند بیمارستان و آژانس های خدمات اجتماعی، خدمات ارائه می دهند. با این حال برخی از مددکاران اجتماعی نیز روان درمانگر هم هستند. آنها براساس نوع مدرک دریافتی، می توانند خدمات بالینی اجتماعی ارائه کنند.

4. روانکاو

روانکاوی نوعی درمان است و تنها روشی است که با ناخودآگاه ، انگیزه ها و مکانیسم های دفاعی خارج از آگاهی ما ارتباط دارد. روانکاو نیز به عنوان روان درمانگر، خدمات روان درمانی ارائه می‌دهد و همه اصول روان درمانی را رعایت می‌کند.

بیشتر بخوانید: روان درمانی ایرانیان خارج از کشور

یک روان درمانگر چه می کند؟

روان درمانگران با استفاده از گفتار درمانی کمک می‌کنند تا افراد زندگی بهتر و سالم تری داشته باشند. نتایج روان درمانی نشان می‌دهد که این روش درمانی با تغییرات مثبت در بدن و مغز، احساسات و رفتار افراد را بهبود می‌بخشد.

روان درمانگر در گفتار درمانی نقش به سزایی دارد که در ادامه چند مورد از آن را نام برده ایم:

  • راه حلی برای مشکل شما ارائه می‌دهد.
  • کمک می کند تا شما موقعیت خود را درک کنید و به آن چیزی که از سر می گذرانید، آگاه باشید.
  • گفتگویی که با شما داشته است را تجزیه و تحلیل می‌کند.
  • به شما کمک کند تا رفتار خود را در موقعیت های خاص تغییر دهید.

در روش های قدیمی، روان درمانگر بیمار را به مدت 3 روز در هفته ملاقات می کرد و روی تخت می خواباند. اما امروزه بسیاری از افراد که تحت درمان با روان درمانگر هستند، فقط یک الی دو بار در هفته به روانپزشک مراجعه می‌کنند و روان درمان گر شروع به تجزیه و تحلیل فرد از ابعاد مختلف کرده و با کمک روش های مختلف روان درمانی از جمله درمان های شناختی – رفتاری و … درمان مناسب را برای مراجع انتخاب می‌نماید.

آموزش روان درمانگر

آموزش روان‌ درمانگر شامل مراحل متعددی است که به فرد کمک می‌کند تا به عنوان یک متخصص در حوزه سلامت روان فعالیت کند. این فرایند با کسب مدرک کارشناسی در رشته‌های مرتبط مانند روان‌شناسی آغاز می‌شود و ادامه آن معمولاً شامل تحصیلات تکمیلی (کارشناسی ارشد یا دکتری) در روان‌شناسی بالینی یا مشاوره است. پس از آن، افراد باید دوره‌های تخصصی و کارآموزی را بگذرانند تا مهارت‌های لازم را کسب کنند.

آموزش های ویژه ای در زمینه روانشناسی و مشاوره به روان درمانگران داده می‌شود. آنها برای دریافت مدرک و تبدیل شدن به یک روان درمانگر تحصیلات تکمیلی را به طور عملی به پایان می‌رسانند. برخی از افراد فقط کارشناسی ارشد را می گذارانند، که مشاور در نظر گرفته می شوند، نه روانشناس یا روانپزشک.

همچنین، برای فعالیت به عنوان روان‌ درمانگر، دریافت مجوزهای لازم و شرکت در دوره‌های آموزشی مداوم ضروری است. در نهایت، توسعه مهارت‌های بین فردی و توجه به سلامت روان شخصی از دیگر جنبه‌های مهم در این حرفه به شمار می‌آیند.

دلایل مراجعه به روان درمانگر

دلایل مختلفی برای مراجعه به روان درمانگر وجود دارند. در ادامه برخی از مشکلات که برای حل شدن نیاز به روان درمانگر هست را نام می‌بریم:

حل مشکلات رابطه
برای کاهش اضطراب یا استرس
تغییرات اساسی سبک زندگی
مدیریت واکنش های ناسالم
کنار آمدن با یک مشکل جدی سلامتی
رسیدگی به مشکلات جنسی
خواب بهتر

این مسائل روزمره گاهی اوقات می توانند به مشکلات بزرگ تری تبدیل شوند که اغلب روان درمانگران، این اختلالات سلامت روان را تشخیص می‌دهند و برای درمان به افراد کمک می کنند. مشکلات جدی ای مانند:

  • اختلالات اضطرابی
  • اختلالات خلقی
  • اعتیادها
  • اختلالات اشتها
  • اختلالات شخصیت

اگر هر یک از مشکلات ذکر شده را تجربه می کنید، نیاز به یک روان درمانگر دارید تا به شما کمک کند این مسائل را پشت سر بگذارید و احساس بهتری نسبت به خود در روابط و شرایط بحرانی داشته باشید.

علت مراجعه به روان درمانگر

از روان درمانگر چه انتظاری باید داشت؟

هنگامی که روان درمانگر مناسب خود را پیدا کردید، باید اطلاعات کافی در مورد خود به او بدهید تا بتواند شما و سابقه پزشکی شما را درک کند. در چند جلسه اول درمانگر با استفاده از آن اطلاعات وضعیت شما را خواهد شناخت و به شما برای درمان کمک می کند. این موضوع به روان درمانگر اجازه می دهد تا بهترین روش درمانی را برای شما تعیین کند.

روان درمانگران با توجه به مهارتی که دارند می توانند هم به بزرگسالان و هم به کودکان برای درمان، کمک کنند. ممکن است برای درمان مشکلات فوری، برنامه‌های کوتاه‌مدتی برای درمان بچینند و یا برای درمان مشکلات پیچیده‌تر، برنامه‌های درمانی بلندمدت ترتیب دهند.

انواع مختلفی از درمان که روان درمانگر انجام می‌دهد

روان‌درمانگران از انواع مختلف روش‌های درمانی برای کمک به مراجعین استفاده می‌کنند. برخی از این روش‌ها عبارتند از:

1. درمان شناختی رفتاری (CBT)

در طی این نوع درمان الگوهای رفتاری و تفکری که ممکن است برای شما مضر باشد، شناسایی می‌شود و روان درمانگر به شما کمک می کند تا آن ها را تغییر دهید و شما با تلاش های خود افکار دقیق و رفتارهای عملکردی را جایگزین رفتار های آسیب زا می‌کنید و روان درمانگر در طی این تلاش‌ها همراه شما خواهد بود.

2. درمان بین فردی (IPT)

این درمان کوتاه مدت است و به شما کمک می کند تا بتوانید روابط بین فردی خود را کاملا درک کنید. در این درمان شما آموزش خواهید دید که احساسات خود را بهتر بیان کنید تا ارتباطتان با دیگران بهبود پیدا کند.

3. روان درمانی

این روش برای رسیدگی و درمان آسیب های دوران کودکی است. روان درمانگران با شناخت آسیب های کودکی شما و درک آن ها رفتار و سلامت روان شما را بهبود می‌بخشند.

4. درمان حمایتی

این رویکرد به شما کمک می‌کند تا منابع خود را برای کاهش اضطراب، تقویت مکانیسم های مقابله و بهبود عملکرد اجتماعی و جامعه توسعه دهید. روان درمانگران با راهنمایی و تشویق به شما کمک می کنند.

اگر با مشکلات سلامت روان خود دست و پنجه نرم می کنید، در نظر داشته باشید که با یک متخصص روان درمانگر تماس بگیرید تا در مورد اینکه آیا روان درمانی برای شما مفید است یا خیر، مطمئن شوید.

سخن آخر

در نهایت، روان‌ درمانگر با استفاده از روش‌های متنوع درمانی، قادر است به مراجعین کمک کند تا با چالش‌های عاطفی و روانی خود روبرو شود، الگوهای فکری منفی را شناسایی کند و مهارت‌های مقابله‌ای را توسعه دهد. اهمیت آموزش و تخصص در این حرفه بر هیچ کس پوشیده نیست؛ چرا که درک عمیق از نظریه‌های روان‌شناختی، تکنیک‌های درمانی و نیازهای فردی مراجعین، کلید موفقیت در این حوزه است.

با توجه به افزایش آگاهی درباره اهمیت سلامت روان، نقش روان‌ درمانگران در جامعه روز به روز بیشتر احساس می‌شود و این نشان‌دهنده نیاز به سرمایه‌گذاری در آموزش و توسعه این حرفه است. در نهایت، مراجعه به درماتگر مناسب نه تنها به درمان مشکلات روانی کمک می‌کند، بلکه به افراد این امکان را می‌دهد که زندگی معنادارتری را تجربه کنند.

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …
دیدگاه ها
  1. Abolfazl - ۳۰ آبان ۱۴۰۳ در ۱۶:۵۹

    جالب بود مرسی

    پاسخ

پاسخ

تماس سریع