افسردگی چه تاثیری در روابط زناشویی دارد؟

همان طور که می دانید افسردگی حوزه های مختلفی از زندگی فرد را می تواند تحت تاثیر قرار دهد؛ حوزه کاری و شغلی، حوزه تحصیلی، حوزه روابط بین فردی و … . در این راستا رابطه زناشویی و جنسی زن و مرد هم مصون نمی ماند و از این داستان مستثنی نیست. زیرا به دلایل مختلف ممکن است تمایلات فرد در روابط سکشوال و زناشویی کاهش پیدا کند. حال ممکن است که برای تان سوال پیش بیاید که به چه دلیل این اتفاق می افتد؟ این مورد دلایل مختلفی دارد. شاید برای شما سوال پیش بیاید که افسردگی زوجین چه تاثیری در رابطه جنسی آن ها می تواند داشته باشد؟ و سوالات بسیار دیگر که با خواندن این مقاله می توانید پاسخ آن ها را پیدا کنید. در ادامه مقاله با ما همراه باشید…

 

تاثیر افسردگی در زناشویی

محتوا

تاثیر افسردگی بر رابطه جنسی

پایه اصلی افسردگی پایه بیولوژیک و زیست شناختی است. یعنی افسردگی به دنبال برخی تغییرات هورمونی و تغییر در تعادل واسطه های شیمیایی ( که ما اصطلاحاً به آن ها نوروترانسمیتر می گوییم ) بروز می کند. زمانی که این تعادل شیمیایی به هم می خورد میزان لذت بردن فرد از بسیاری از فرایند ها و فعالیت های خوشایندی که در گذشته داشته کاهش پیدا می کند.

بنابراین ممکن است از خیلی از فعالیت های دیگر لذت نبرد از جمله رابطه سکشوال. بنابراین تمایل وی به این فعالیت های سکشوال کاهش پیدا می کند. از سمت دیگر فردی که مبتلا به افسردگی می شود تحریک پذیر می شود. یعنی آستانه تحمل وی کاهش پیدا می کند. لذا ممکن است در رابطه با همسر دچار برخی تعارضات شود.

افسردگی هم باعث کاهش لذت و هم افزایش تحریک پذیری می شود. بنابراین در این شرایط به میزان صمیمیتی که بین دو فرد است آسیب وارد می شود. به دنبال این اختلال در صمیمیت فرد دچار اشکال و اختلال در روابط زناشویی می شود. از سوی دیگر فردی که مبتلا به افسردگی است دچار کاهش انرژی و خستگی می شود. بنابراین توان فرد نیز کاهش پیدا می کند که این مورد به نوبه خود بر روابط جنسی تاثیر می گذارد. برای درمان افسردگی و رهایی از این مشکلات می توانید به بهترین روانپزشک مراجعه کنید و تحت درمان قرار بگیرید.

 

علائم افسردگی

افسردگی یک مجموعه ای از بدحالی هاست مانند کاهش توان فردی، آستانه تحریک پذیری پایین و کم لذت بردن . ولی آیا باز هم موارد دیگری می باشد؟

در حقیقت این موارد اشاره ای به علائم افسردگی دارد. گفته شد که افسردگی جنبه های مختلف زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. ولی دو علامت شاخص و شناخته شده در اختلال افسردگی وجود دارد. فردی که به روانپزشک مراجعه می کند اظهار دارد که احساس سردی و غم و اندوه می کنم و این احساسات به صورت مزمن همراه من است. علامت دیگر این است که فرد می گوید که احساس لذت نمی کند. برای مثال در گذشته معاشرت با دوستان خود، مسافرت کردن، تلویزیون دیدن و … لذت بخش بوده است. ولی در حال حاضر هیچ چیزی فرد را خوشحال نمی کند. در اصلاح به این مورد انهدونیا anhedonia یا عدم لذت بردن فرد می گویند.

این دو علامت شاخص هستند ولی علائم دیگری مانند اختلال در خواب هم مشاهده می شود. این مورد اغلب به صورت کاهش خواب و زود بیدار شدن برای مثال در ساعت 4 یا 5 صبح است. در برخی موارد ساعت خواب زیاد می شود و به 15 الی 16 ساعت در شبانه روز می رسد. علامت دیگر به صورت عدم اشتها و کم اشتهایی است. ولی در مواردی اشتهای فرد افزایش می یابد.

علامت شاخص دیگر ناامیدی است. به این صورت که برنامه ریزی که برای آینده داشته است کمرنگ می شود. علامت دیگر احساس گناه است. فرد در مورد اتفاقات ناخوشایندی که در اطرافش می افتد احساس گناه می کند و خود را سرزنش می کند. در موارد شدید فرد به مرگ و نیستی فکر می کند. آرزو می کند که بمیرد و حتی در موارد شدید افکار خودکشی می کند که جزو علائم بسیار خطرناک افسردگی می باشد.

انواع افسردگی 

افسردگی یکی از بیماری های روانپزشكى شایع می باشد. بر طبق مطالعاتی که در آمریکا صورت گرفته به این نتیجه رسیده اند که از هر 20 نفر یک نفر به نوعی از افسردگی مبتلا می باشد و البته در ايران اين ميزان بسيار بيشتر است! افسردگی در هر سنی و هر جنسیتی می تواند بروز کند. انواع افسردگی به شرح زیر است:

– اختلال افسردگی مداوم ( بیشتر از دو سال )
– افسردگی و روان پریشی
– افسردگی شدید
اختلال دوقطبی
افسردگی بعد از زایمان
افسردگی فصلی
– افسردگی همراه با اختلالات اضطرابی

افسردگی علائم مختلفی را به همراه دارد و بر روابط جنسی فرد هم تاثیراتی می گذارد.

افسردگی و روابط زناشویی

علائم افسردگی در زنان

بسیاری از افسردگی ها در زنان به تغییرات هورمونی بستگی دارد. به همین دلیل افسردگی در شرایط زیر بیشتر بروز می کند:

  • -قبل از قاعدگی و در طول قاعدگی
  •  بعد از زایمان
  •  قبل از دوران یائسگی و در طول یائسگی

زنان در برهه های زمانی مختلفی در زندگی دچار احساس ناراحتی، بی ارزشی و عدم اعتماد به نفس می شوند. این احساسات تغییراتی را در روابط جنسی فرد می گذارد. با بالا رفتن سن، فاکتورهای فیزیکی باعث کاهش لذت جنسی می شوند. کاهش سطح استروژن در بدن و بروز تغییراتی در بدن زنان، باعث کاهش این لذت می شود. این مورد می تواند بسیار ناراحت کننده باشد.

علائم افسردگی در مردان

اضطراب، اعتماد به نفس پایین و احساس گناه از جمله عوامل اختلال جنسی در مردان است. این موارد همگی نشانه های افسردگی هستند ولی به طور طبیعی با بالا رفتن سن و موارد استرس زا در زندگی هم این نشانه ها خود را نشان می دهند. یکی از علائم افسردگی عدم لذت بردن از فعالیت های لذت بخش است. این مورد می تواند کاهش میل و لذت جنسی را توجیه کند.

داروهای ضد افسردگی در مردان مستقیماً بر ناتوانی جنسی تاثیر می گذارد. به تاخیر افتادن ارگاسم ها و اختلال در نعوظ همگی از عوارض این داروها می تواند باشد. بروز برخی مشکلات در روابط زناشویی می تواند باعث بروز احساس بی ارزشی و دیگر علائم افسردگی در زنان و مردان شود. این سیکل در وخیم تر شدن علائم افسردگی تاثیر زیادی دارد.

علل ارتباط افسردگی و روابط زناشویی

 

 

عدم تعادل مواد شیمیایی در مغز باعث افسردگی می شود. این عدم تعادل در هورمون ها دلیل ژنتیکی یا اختلالات هورمونی دارد. همچنین افسردگی می تواند با دیگر بیماری ها همراه باشد. صرف نظر از علت اصلی افسردگی، این بیماری روانی می تواند باعث بروز علائم فیزیکی و هيجانى فراوانی شود. برخی از علائم افسردگی به شرح زیر است:

  • عدم علاقه به فعالیت هایی که زمانی برای فرد لذت بخش بوده است.
  • احساس ناراحتی دائمی
  •  احساس گناه و نا امیدی
  •  بی خوابی و خستگی
  • حساس شدن و مضطرب بودن
  •  احساس ضعف و درد
  • عدم توانایی جنسی
  • اختلال در تمرکز
  • کاهش یا افزایش وزن بدون تغییر در عادات غذایی
  • افکاری پیرامون خودکشی و آسیب به خود

نتیجه گیری

میل جنسی از مغز ناشی می شود و ارگان های جنسی به مواد شیمیایی که از مغز آزاد می شود، پاسخ می دهند. زمانی که افسردگی بر عناصر شیمیایی مغز تاثیر مخربی می گذارد باعث می شود که برقراری رابطه جنسی دشوار شود. این مورد در افراد مسن شدیدتر است.

منبع : https://www.healthline.com/health/depression/sexual-health#causes-and-risk-factors

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …

پاسخ

Call Now Buttonتماس سریع