نقش مهم تعطیلات در یادگیری
نقش مهم تعطیلات در یادگیری
تحقیقات اخیر بیان می کند تفریحات بچه ها که در تعطیلات انجام می شود نه تنها استرس و اضطراب دانش آموزان را می کاهد بلکه باعث بهبود نگرش، افزایش مهارت های اجتماعی و یادگیری بهتر می شود.
محققان بیان می کنند با توجه به مدت حضور دانش آموزان در مدارس و مشغله زیاد والدین، بعضی از بچه ها فرصت کمی برای بازی با والدینشان در اختیار دارند. کودکان به جای بازی کردن، مجبور می شوند که در فضای در بسته خانه بمانند و تلویزیون و ویدئو نگاه کنند و بازی های کامپیوتری انجام دهند، همین امر منجر به افزایش چاقی در کودکان می شود.
بررسی ها نشان داده است که ورزش هایی که در محیط باز انجام می شود، نسبت به فعالیت هایی که در محیط بسته انجام می شود، بیشتر منجر به بهبود ادراک و خلق و خو در بچه ها می شود. تماس با نور و روشنایی طبیعی یکی از فاکتورهای اصلی این فرایند می باشد. روشنایی طبیعی باعث تحریک نوروترنس میتر ها و ترشح اندورفین ویژه ای ( که شامل دوپامین می باشد) می شود که بر روی خلق و خو و متابولیسم تاثیر گذار است.
تحقیقات در زمینه تاثیر فعالیت فیزیکی بر تمرکز
در یک آزمایش کلینیکی که توسط پروتون و همکارانش در سال 1998 انجام گرفت مشخص شد تماس با روشنایی طبیعی ( نور خورشید ) و هوای تازه زمانی که با ورزش همراه باشد ، منجر به فعالیت های مثبت فیزیکی و ذهنی می شود. فعالیت فیزیکی سامان دهی شده در بچه ها باعث پیشرفت ذهنی و افزایش سطح تمرکز می شود.
یافته ها نشان می دهد تمرینات و ورزش های فیزیکی مثل دویدن، پریدن و بازی های ایروبیک تاثیر مثبتی بر روی لوب پیشانی دارد، که اولین ناحیه تمرکز ذهنی، برنامه ریزی و قدرت تصمیم گیری در مغز است. هم چنین کاترینو و پولاک ارتباط مثبت بین ورزش و تمرکز ذهنی در کودکان را مورد تائید قرار دادند. محققان در این بررسی کودکان را به دو گروه تقسیم کردند.
در گروه اول کودکان در فعالیت های ورزشی مثل دویدن، پریدن و ایروبیک فعالیت داشتند و در گروه دوم دانش آموزان در فعالیت های فیزیکی شرکت نداشتند. دانش آموزانی که در فعالیت های فیزیکی شرکت داشتند دارای تمرکز فکری بالاتر و نگرش بهتری در مقایسه با گروه دوم ( گروه کنترل) بودند.
همچنین نتایج بررسی مشخص کرد که دانش آموزانی که در مقطع بالاتری قرار دارند از این عوامل بیشتر تاثیر می پذیرند. تحقیقات انجام شده توسط پورتر و آمیزو در سال 1984 نشان می دهد فعالیت های فیزیکی زمان دهی شده می تواند باعث افزایش تمرکز در کودکان عقب افتاده و بیش فعال شود.
توصیه های کاربردی
- به خاطر داشته باشید که روزانه حداقل 20 دقیقه استراحت یا زنگ تفریح، منجر به بروز تاثیرات مثبت بر فعالیت های فیزیکی و شناختی دانش آموزان می شود.
- قبل از انجام فعالیت های ذهنی و بعد از انجام فعالیت های استرس زا و سخت، یک دوره استراحت کوتاه مدت برای دانش آموزان فراهم کنید.
مطالب مرتبط با این مقاله: