درمان اضطراب؛ بهترین راه‌های درمانی که باید بدانید!

درمان اضطراب را می‌توان به طور موثر از طریق گزینه‌های درمانی مختلف، از جمله روان درمانی، داروها، منابع خودیاری و سایر تکنیک ها مدیریت کرد. رایج‌ترین درمان‌های اختلالات اضطرابی، روان‌درمانی و دارو هستند و ترکیبی از این دو ممکن است مفید باشد. انتخاب درمان بستگی به نوع اختلال اضطرابی که یک فرد دارد و اینکه آیا سایر مشکلات سلامت روانی یا جسمی را نیز دارا هست یا خیر، دارد. ممکن است برای دانستن اینکه کدام درمان برای  فرد کارآمدتر است، پروسه درمان طولانی باشد. اضطراب، یکی از شایع ترین اختلالات روانی در کودکان، نوجوانان و افراد بالغ محسوب می شود و در روانپزشکی هسته مرکزی بسیاری از اختلالات شناخته شده است؛ بنابراین این اختلال باید جدی گرفته شود و در اسرع وقت نسبت به درمان آن اقدام نمایید. در این مقاله به توضیحات جامعی درباره درمان اضطراب می پردازیم. چنانچه علاقمند هستید در این زمینه بیشتر بدانید، در ادامه مقاله با ما همراه باشید.

02:36
truncate dir-rtl

مدیریت اضطراب

محتوا

آیا درمان اضطراب برای همیشه امکان پذیر است؟

اضطراب یک احساس رایج است که همه در موقعیت‌های خاصی مانند شروع یک شغل جدید آن‌ را تجربه می‌کنند. متأسفانه بعید است که بتوانید برای همیشه اضطراب خود را از بین ببرید. احساس اضطراب بخشی عادی از زندگی است. با این حال، با درمان اضطراب، می توانید علائم خود را به میزان قابل توجهی کاهش داده و مدیریت کنید و حتی ممکن است دوره های طولانی مدتی در زندگی خود داشته باشید که در آن هیچ اضطراب قابل توجهی را تجربه نکنید.

بهره گیری از انواع روش های درمان اضطراب به شکل کارآمد و موثر به شما کمک می کند تا یاد بگیرید چگونه اضطراب خود را کنترل نمایید و آن را کاهش دهید و اجازه ندهید که اضطراب شما را کنترل کند. انتخاب راه های درمان اضطراب به نوع اضطرابی که دارید بستگی دارد. برای علائم مربوط به اضطراب خفیف، متخصص اعصاب و روان ممکن است تغییرات سبک زندگی مانند تمرینات ورزشی و کاهش سطوح استرس را پیشنهاد دهد. همچنین می توانید درمان های روانشناختی را تجربه کنید که در بسیاری از مراکز معتبر ارائه می شود. در مواردی که علائم اضطراب متوسط تا شدید باشد، احتمالا به درمان های دارویی نیاز خواهد بود.

یشتر بخوانید: اضطراب پس از مهاجرت

بهترین زمان برای درمان اضطراب چه زمانی است؟

زمان درمان اضطراب

تحقیقات نشان می دهد که تقریباً 75 درصد از افرادی که به دنبال درمان اضطراب هستند، تغییرات مثبتی را در افکار و سبک زندگی خود تجربه می کنند. در حالی که گاهی اوقات اضطراب، ترس ها و افکار منفی معمول است، اما در صورت تداوم، می توانند مشکل ساز شوند و بر رفاه کلی فرد تأثیر بگذارند. در چنین مواردی،  درمان  اضطراب مهم می شود. زمانی که در موقعیت های چالش بر انگیزی مانند مصاحبه کاری، امتحانی سخت یا اولین قرار ملاقات قرار می گیرید احساس اضطراب موردی طبیعی می باشد. ولی در صورتی که احساس ترس و اضطراب بر زندگی شخصی و کاری شما تاثیر بد می گذارد، احتمالاً از اختلال اضطراب و استرس رنج می برید و برای درمان اضطراب شدید باید اقدام مناسبی صورت گیرد. اضطراب انواع مختلفی دارد و برای یافتن بهترین گزینه ی درمانی باید در ابتدا علت اضطراب و نوع آن تشخیص داده شود.

مهم است که قبل از درمان اضطراب با یک پزشک عمومی مشورت کنید، زیرا برخی از علائم ممکن است دلایل پزشکی داشته باشند. این کار برای اطمینان از این است که شرایطی مانند مشکلات تیروئید یا آسم و همچنین داروهای مصرفی، علت اصلی علائمی مانند استرس، لرزش بدن، تپش قلب، تعریق یا تغییر وزن نیستند. هنگامی که پزشک عمومی بیماری جسمی را رد کرد، می توان جلسات درمانی را برای رسیدگی و مدیریت اضطراب یا استرس دنبال کرد.

بیشتر بخوانید: درمان اضطراب در کودکان

برای دریافت مشاوره از دکتر سعید انصاری فرم زیر را پر کنید:

نام و نام خانوادگی
شماره تماس
اطلاعات شما با موفقیت ثبت شد.
خطایی رخ داده است. لطفا همه موارد را پر کرده و مجدد امتحان کنید.

درمان اضطراب چیست؟

همه افرادی که نگرانی زیادی دارند به اختلال اضطراب دچار نیستند. احتمال دارد که فردی به دلیل برنامه ریزی فشرده و نادرست، کمبود خواب یا فعالیت بدنی، فشار روانی در خانه یا محل کار و یا حتی مصرف بیش از حد کافئین، دچار استرس و اضطراب شود. نکته این است که در صورتی که فرد زندگی نا سالم و استرس زایی داشته باشد، به احتمال بیشتری احساس اضطراب خواهد کرد. گاهی بعضی از موارد در اضطراب نیاز به مراجعه به روانپزشک ندارند .این گونه موارد اضطراب را، اضطراب طبیعی می گویند. اضطراب طبیعی را می توان به راحتی با کمک خود فرد برطرف کرد. اضطراب طبیعی با روش هایی از قبیل حمام گرفتن به مدت طولانی، تنفس عمیق، صحبت کردن با شخصی مورد اعتماد، استراحت در یک اتاق تاریک و … قابل کنترل است.

مراجعه به پزشک زمانی ضروری می‌شود که خود درمانی فرد جواب ندهد، یا فرد دچار هراس بیش از حد یا علائمی جدید و غیرقابل توجیه شود. در آن صورت پزشک درمان دارویی یا درمان غیر دارویی را برای درمان آغاز می کند. جهت درمان اضطراب بهتر است به بهترین روانپزشک مراجعه نماييد. جلسات مشاوره اغلب شامل رفتار درمانی است که یکی از موثرترین شیوه های درمانی است. در این روش بیمار به تدریج در موقعیت هایی قرار می گیرد که در آن دچار اضطراب و یا ترس می شود و یاد می گیرد که چگونه نسبت به آن محرک واکنش نشان دهد و افکار بد و آشفته را از خود دور کند.

مصرف برخی از داروهای ضد افسردگی نیز به کنترل علائم اضطراب کمک می کند، اما درمان قطعی محسوب نمی شوند. سعی کنید افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنید. لیستی از افکار و کارهای مثبت تهیه کرده و آن ها را هر روز با خود تکرار کنید تا ملکه ذهن شما شود. مدیتیشن، تنفس عمیق، یوگا، استراحت در اتاق تاریک و فعالیت هایی که باعث آرامش بیشتر شما می شود را انجام دهید. ورزش را هرگز فراموش نکنید. ورزش باعث آزاد شدن مواد شیمیایی در مغز می شود، و در نهایت شما احساس بهتری خواهید داشت و اضطراب از شما دور خواهد شد.

در صورتی که اضطراب بر فعالیت های روزمره شما تاثیر گذارد و استرس بیش از حدی را به وجود آورد و یا علائم فیزیکی اضطراب نمود زیادی داشته باشند، باید به روان درمانگر مراجعه گردد.

درمان اضطراب چیست؟

راه های درمان اضطراب

برای درمان اضطراب، گزینه های مختلفی مانند روان درمانی، دارو درمانی و استراتژی های مختلف در دسترس است. درمان شناختی رفتاری موثرترین شکل روان درمانی برای مبتلایان به اختلالات اضطرابی است. این مهم است که به یاد داشته باشید که یافتن درمان مناسب ممکن است زمان بر باشد و آزمون و خطا را شامل شود. همچنین بسیار مهم است که صبور باشید و با پزشک خود در ارتباط باشید تا بهترین برنامه درمانی را برای نیازهای فردی خود ایجاد کنید. در ادامه به مهم‌ترین راه‌ های درمان اضطراب اشاره می‌کنیم.

✔ تغییر سبک زندگی برای درمان اضطراب

با تغییر سبک زندگی و انتخاب روش های بهتر می توان به درمان اضطراب کمک کرد. در این بخش به برخی از این موارد می پردازیم و به توضیحاتی درباره آن ها می‌دهیم:

تجسم افکار مثبت در ذهن

زمانی که با افکار اضطراب آور مواجه می شوید، برای زمانی محدود این طور تصور کنید که با حفظ آرامش تمام در حال رسیدگی به وضعیت پیش آمده می باشید. سعی کنید که به شرایط روانی حال حاضر اهمیتی ندهید. فقط بر این احساس متمرکز باشید که با آرامش خیال از دل طوفان گذر کنید. به این تکنیک هدایت تصورات گفته می شود که به کاهش استرس کمک شایانی می کند.

دانشمندان کشف کرده اند که تمرکز ذهن در واقع میزان ماده خاکستری مغز را افزایش می دهد که همین امر به بدن کمک می کند تا استرس کمتری داشته باشد. تعداد زیادی از مطالعات اخیر آثار مثبت تمرکز ذهن را بر روی اضطراب، استرس و خلق و خو به اثبات رسانده است. تمرکز ذهن، روشی برای مشاهده مغز می باشد و به ما این امکان را می دهد که متوجه شویم ذهن ما چگونه افکار اضطراب آور را به وجود می آورد.

تمرکز ذهن یا مدیتیشن

تغذیه سالم

مورد دیگر که در کاهش و درمان اضطراب بسیار موثر است، تغذیه سالم می باشد. بسیاری از مواد غذایی سبب افزایش اضطراب و برخی از مواد غذایی باعث آرامش بدن می شوند. سعی کنید نوشابه های گازدار، شکلات، نوشابه های گازدار، شکر، نمک مصرف نکنید و به جای آن از ویتامین هایی مانند ب کمپلکس، موز، غلات، بادام زمینی و ماهی استفاده کنید.

انجام فعالیت ورزشی سبب کاهش اضطراب در فرد می شود و از بهترین راه هایی است که برای غلبه بر استرس می توان انجام داد. با ورزش می توانید از فشار و استرس ذهنی خود بکاهید. ورزش در بلند مدت، سطح هورمون های استرس زا مثل کورتیزول را در بدن شما پایین می آورد؛ همچنین به رها سازی اندورفین کمک می کند، کیفیت خواب را افزایش می دهد و سبب افزایش اعتماد به نفس می شود.

ورزش

تنفس عمیق

اضطراب، دستگاه عصبی سمپاتیک شما را فعال می کند. این دستگاه، به بدن شما علامت می دهد که وارد وضعیت جنگ و ستیز می شود. در طول این واکنش، هورمون های استرس زا آزاد می شوند و شما بعضی از علائم جسمانی مانند تپش قلب سریع، گرفتگی رگ ها خونی و تنفس سریع را تجربه می کنید. تمرین های تنفس عمیق می توانند به فعال سازی دستگاه عصبی پاراسمپاتیک شما که کنترل کننده پاسخ های آرام سازی است، کمک نماید.

✔ روان درمانی برای درمان اضطراب

روان درمانی روشی مفید برای درمان اضطراب است و در آن از راه های مختلفی برای کمک به افراد مبتلا به این مشکلات استفاده می‌شود. یکی از راه‌ها درمان شناختی رفتاری نام دارد که در کمک به بزرگسالان واقعاً کارآمد است. این روش به آنها کمک می کند تا بفهمند که چگونه افکار، احساسات و اعمال آنها با اضطراب مرتبط است و به آنها کمک می کند اضطراب خود را کنترل کنند.

✔ درمان روان شناختی (CBT) برای درمان اضطراب

درمان های روانشناختی که با نام CBT نیز شناخته می شوند، به شما کمک می کند تا الگوهای فکری خود را تغییر داده و بتوانید کنترل اضطراب خود را به دست آورید و نگرانی های غیرمنطقی را کاهش دهید. انواع مختلفی از راه های درمان اضطراب روان شناختی وجود دارد. برخی افراد ترجیح می دهند تا با یک متخصص کار کنند، در صورتی که برخی دیگر بیشتر از محیط گروهی برای این کار استفاده می کنند. در حقیقت این درمان می تواند به شکل حضوری توسط متخصص یا به صورت گروهی و یا آنلاین انجام شود.

درمان CBT برای شناسایی الگوهای فکری و رفتاری که شما را بیشتر مضطرب می کنند یا هنگام تجربه اضطراب مانع بهتر شدن وضعیت شما می گردد، به کار می رود و انجام آن مستلزم مشاوره با روانپزشک است. هنگامی که شما هر الگوی نامطلوبی که سبب ایجاد اضطراب در شما می شود را شناسایی می کنید، می توانید این الگوها را با الگوهایی که اضطراب شما را کاهش داده و مهارت های مقابله شما را بهبود می بخشند، جایگزین نمایید.

رفتار درمانی برای درمان اضطراب

رفتار درمانی در درمان اضطراب

بر خلاف درمان CBT، در رفتار درمانی برای تغییر نگرش ها و اعتقادات تلاشی صورت نمی گیرد. در عوض این درمان به جای تلاش برای تغییر الگوهای کناره گیری و نگرانی که اضطراب را بدتر می کنند، بر تشویق فعالیت هایی که خوشایند و پاداش دهنده هستند یا احساس رضایت ایجاد می کنند، تمرکز دارد. کناره گیری از موقعیت های ترسناک می تواند به این معنا باشد که شما فرصتی برای مواجه شدن با ترس خود ندارید و نمی توانید به خود نشان دهید که توانایی مقابله با آن را دارید و این شرایط به نوبه خود سبب تداوم اضطراب می شود.

رفتاردرمانی یکی از راه های درمان اضطراب است که معمولا بر اساس درمانی با نام ” در معرض گذاری رتبه بندی شده ” انجام می شود. رویکردهای مختلفی برای درمان از طریق مواجهه یا معرض گذاری وجود دارد و همه آن ها بر این اساس هستند که شخص را در مواجهه با چیزهایی که او را مضطرب می کنند، قرار می دهند. این شرایط به شخص کمک می کند تا به جای کناره گیری و فرار از موقعیت ترسناک، با این شرایط مقابله نماید و به طور واقع بینانه به شرایط خود نگاه کند.

دارو برای درمان اضطراب

تحقیقات نشان می دهند که درمان های روانشناسی موثرترین گزینه درمان برای افراد مبتلا به افسردگی می باشند. اما چنانچه علائم بیماری شدید باشد، پزشک متخصص اعصاب و روان از درمان های دارویی استفاده می کند که می توانند کمک شایانی در کاهش و درمان استرس فرد بیمار کند. بسته به نوع اختلال اضطرابی که دارید و همچنین مشکلات روان یا سلامت جسمی دیگر، انواع مختلفی از داروها برای کمک به تسکین علائم اضطراب استفاده می شود.

بعضی از داروهای ضد افسردگی برای مدیریت اضطراب به بیماران کمک می کند. تحقیقات نشان می دهد زمانی که افراد دچار اضطراب هستند، تغییرات ویژه ای در مواد شیمیایی درون مغز آن ها رخ می دهد. داروهای ضد افسردگی برای اصلاح عدم تعادل پیام های شیمیایی بین سلول های عصبی (نورون ها) در مغز طراحی شده اند. یکی از راه های درمان اضطراب که بسیار کاربردی می باشد، استفاده از بنزودیازپین است.

بنزودیازپین ها

بنزودیازپین ها، دسته ای از داروها می باشند که در کوتاه مدت برای کمک به افراد جهت مقابله با شرایط اضطراب تجویز می شوند. این داروها سبب آرامش و کاهش اضطراب می شوند، اما به این دلیل که هوشیاری را کاهش می دهند، دارای مشکلاتی می باشند و می توانند اعتیاد آور باشند و برای مصرف طولانی مدت توصیه نمی شوند. این دسته از داروها ممکن است برای دوره زمانی کوتاه و یا در صورت استفاده متناوب به عنوان بخشی از یک برنامه درمانی گسترده ( ولی نه به عنوان اولین یا تنها گزینه درمانی) مفید و سودمند باشند.

پروپرانولول

پروپرانولول برای درمان اضطراب و استرس شدید به صورت فوری پس از یک حادثه آزمایش شده است و در اغلب موارد یک روش درمانی موفق بوده است.

✨ مورفین

چندین مطالعه در زمینه استفاده از مورفین در درمان اضطراب شدید انجام شده اند که نشان می دهند این ماده با کاهش نوراپی نفرین سبب کنترل درد و ناراحتی در 48 ساعت اول پس از حادثه می شوند.

سخن آخر

درمان اضطراب زمانی که زندگی روزمره افراد را مختل کند بسیار ضروری می‌شود. داشتن مقداری اضطراب در موقعیت‌های مختلف زندگی عادی است، اما اگر باعث شود فرد نتواند بر کارهای خود تمرکز کند می‌تواند بسیار آزاردهنده باشد. در نتیجه زمانی که علائم اضظراب بر زندگی و فعالیت‌های شما اثر منفی می‌گذارند سریعا به یک روانپزشک مراجعه کنید.

سوالات متداول درمان اضطراب

دکتر سعید انصاری

دارای گواهینامه تخصصی اعصاب و روان با نمره ممتاز، مسئول آموزش دانشجویان پزشکی در بخش روانپزشکی، مسول مرکز درمان سومصرف مواد (MMT) بیمارستان، برگزاری کارگاههای آموزشی با موضوع اعتیاد در دانشگاه علوم پزشکی، دوره تخصصی زوج درمانی زیر نظر دکتر سامرند سلیمی، دارای گواهینامه هیپنوتیزم تراپی از انجمن هیپنوتیزم ایران، دارای گواهینامه تخصصی نوروفیدبک، همکاری با رادیو سلامت، دوره تخصصی سکس تراپی، انجام مطالعات مختلف و نوشتن مقالات متعدد در زمینه روانپزشکی، عضو انجمن علمی روانپزشکان ایران، برگزاری کارگاه های مختلف خانواده درمانی، زوج درمانی، فرزندپروری و مشاوره پیش از ازدواج و …
دیدگاه ها
  1. علی احمدی - ۲۰ مهر ۱۴۰۱ در ۰۵:۵۹

    سلام من مبتلا به اظطراب و بيش فعالی هستم و داروهای بوسپیرون و فلووکسامین و آتوموکستین استفاده میکنم آیا استفاده از داروهایی مثل ریتالین یا دارو های دیگه بیش فعالی میتونم استفاده کنم و باعث افزایش اظطراب و بی قراری ام نمیشه؟

    پاسخ
    • دکتر سعید انصاری - ۱۱ آبان ۱۴۰۱ در ۰۷:۱۱

      سلام شما باید تحت نظر پزشک دارو مصرف کنید

      پاسخ
  2. elmira - ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ در ۰۸:۴۹

    اضطراب من باعث شده تا تمام زندگی ام مختل شود چه کار می توانم بکنم تا علائم اضطرابم را کنترل کنم؟

    پاسخ
    • admin - ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ در ۰۸:۵۱

      بهترین و موثر ترین روش برای غلبه وحذف علائم اضطراب، درک اضطراب و شناخت علائم و داشتن اطلاعات در مورد چگونگی انها است و تلفیقی از روش های دیگر که با کمک درمانگر مناسب می توانید این علائم و نحوه کنترل علائم را بهتر بشناسید و انتخاب روش درمان بستگی به نوع شدت اضطراب و خللی که در زندگی شما ایجاد کرده است دارد.

      پاسخ
  3. احسان - ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ در ۰۸:۴۵

    اضطراب من باعث شده تا تمام زندگی ام مختل شود چه کار می توانم بکنم تا علائم اضطرابم را کنترل کنم؟

    پاسخ
    • admin - ۲۴ مرداد ۱۴۰۰ در ۰۸:۴۶

      بهترین و موثر ترین روش برای غلبه وحذف علائم اضطراب ، درک اضطراب و شناخت علائم و داشتن اطلاعات در مورد چگونگی انها است و تلفیقی از روش های دیگر که با کمک درمانگر مناسب می توانید این علائم و نحوه کنترل علائم را بهتر بشناسید و انتخاب روش درمان بستگی به نوع شدت اضطراب و خللی که در زندگی شما ایجاد کرده است دارد.

      پاسخ
  4. مهناز - ۲۶ تیر ۱۴۰۰ در ۱۱:۵۴

    سلام دکتر امیدوارم حالتون خوب باشه
    من خانمی 44 ساله هستم که از سن 18 سالگی بعد از اینکه نتونستم دیپلم بگیرم وبرایم شکست تلخی بود عادتکردم نوک موهایم را بکنم وقتی استرس دارم بیشتر میکنم گاهی شب هم از خواب بیدار میشوم واین کار رامیکنم خسته شدم نمیتونم ترک کنم لطفا منو راهنمایی کنید

    پاسخ
  5. saman - ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ در ۱۱:۰۹

    دکتر سلام برای درمان اضطراب باید حتما دارو خورد؟ من از دارو می ترسم. می ترسم عادت کنم

    پاسخ
    • dransari - ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ در ۱۱:۲۰

      در اکثر موارد نیاز به دارو نیست و با روان درمانی مشکل برطرف می شود

      پاسخ
  6. فافا - ۱۲ شهریور ۱۳۹۷ در ۱۱:۱۹

    دکتر سلام خیلی ممنونم از اینکه سوالات ما رو آنلاین پاسخ می دهید. برای من شما قرص برای افسردگی تجویز کردید. که الان بعد از 6 ماه خیلی دوست دارم که قطعشون کنم. حالم خیلی بهتره و الان سرکار میرم و می خوام اگر بشه درس بخونم. نمی خوام این قرصارو دیگه مصرف کنم. می تونم یدفعه بزارمشون کنار؟؟

    پاسخ
    • dransari - ۱۴ شهریور ۱۳۹۷ در ۰۹:۴۱

      با توجه به میزان وخامت افسردگی و نوع داروی مصرفی، نحوه کنار گذاشتن دارو تفاوت دارد. حتماً قبل از اینکه اقدام به کنار گذاشتن داروهاتون کنید یک جلسه مشاوره تشریف بیارید. کنار گذاشتن خود سرانه این داروها می تواند حالات روحی شا را بهم بریزد. در صورت صلاحدید، دوز دارو باید به مرور کم شود.

      پاسخ

پاسخ

تماس سریع